Klaus a migrációról

A migrációs válság kezelésére az egyetlen valódi megoldás a tömeges népvándorlás megállítása – mondta Václav Klaus. A volt cseh államfő Jirí Weigllel közösen írt könyvét Budapesten mutatták be. A Népvándorlás – Útmutató a jelenlegi migrációs válság megértéséhez című kötet a Századvég Kiadó gondozásában jelent meg magyar nyelven.

Kép forrása

Zavaró félremagyarázások
Az eredetileg az akadémiai szférából érkező, közgazdász végzettségű Václav Klaus több tucat könyv, cikk és tudományos szöveg szerzője, mindig határozott és egyértelmű álláspontjával pedig évek óta meghatározó szerepet tölt be a nyilvános vitákban.
A politikus a könyvbemutatón úgy fogalmazott, meg kell érteni, hogy Európának nincs szüksége a jelenlegi, mesterségesen generált és szervezett népvándorlásra. Mint rámutatott, a könyv nem a migránsokat kritizálja, hanem az európai politikai elitet, és „önmagunkat, amiért nincs elég bátorságunk szembeszállni” az uralkodó európai narratívával.
A miértről a sajtónak így nyilatkozott a cseh politikus: „2015 őszén, a migrációs válság legsúlyosabb és legkritikusabb pillanataiban nagyon zavartak azok a félremagyarázások, azok a hamis interpretációk, melyekkel sokan próbálták átkeretezni a tömeges bevándorlás okait és komolyságát, ezért úgy döntöttünk, hogy megírjuk a saját történetünket arról, hogy mi hogyan látjuk ezeket az eseményeket, ezeket a történéseket, hogy hogyan történtek és hogy miért történtek. Ez volt a legfőbb ambíciónk.”

Kép forrása

Egyedülálló kiállás

A volt cseh elnök szerint az elvándorlás csakis egyéni szinten jelenthet megoldást komoly egzisztenciális fenyegetettség esetén, azonban a 2015 óta zajló tömeges népvándorlás elkerülhetetlenül aláaknázza az Európában fokozatosan kifejlődött társadalmi és kulturális struktúrákat. 
Klaus kitért arra is: több millió racionálisan gondolkodó európai, a cseh emberek többsége, és ő maga is támogatja Orbán Viktor magyar miniszterelnök bátor és Európában egyedülálló kiállását a migrációs válság kérdésében. 
Az Európai Uniót „deideologizálni kell”, vissza kell térni a nemzetek feletti unió ideájától az eredeti, nemzetek együttműködésén nyugvó, gyakorlatias unióhoz – hangsúlyozta a közgazdász és arabista végzettségű Jirí Weigl, aki évtizedek óta közeli munkatársa és tanácsadója a volt cseh államfőnek, tíz évig a köztársasági elnök hivatalát vezette, s eredeti szakmáját tekintve tudományos kutató, aki számos szakkönyvet és cikket publikált politikai, gazdasági és történelmi témákban. Jelenleg a Václav Klaus Intézet ügyvezető igazgatója.
Megtudhattuk, hogy a könyvet 2015 októberében egyetlen hét alatt írták meg, célkitűzésük az volt, hogy vitatkozzanak az európai szellemi elitében akkor uralkodó, hamis és félrevezető elképzeléssel, amely szerint a népvándorlás pozitív és teljesen természetes folyamat, Európának pedig gazdasági szempontból is szüksége a migránsok jelentette munkaerőre. 

Kép forrása


Alapvető igazságok
A könyvet Maróth Miklós orientalista, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja ismertette. A szerzők részéről rendkívüli éleslátást tanúsít, – vélekedett – hogy már 2015-ben, az események sodrában világosan látták a migrációs válság lényegét, és azt, hogy a folyamat szervezett.
Maróth Miklós szerint már a kötet címe is helyes állásfoglalás, mert „ma valóban egy népvándorlásnak vagyunk tanúi”. Úgy vélte: az olvasmányosan megírt, ám alapvető igazságokat kimondó rövid kötet rámutat arra, hogy a migráció az egyes nemzetek, a nemzetállamok megbontásának eszköze, és végső soron az Európai Unió egyre erősebb centralizációját szolgálja.
A kiadói összefoglaló szerint a bevándorlás problémája fontos témává vált az elmúlt évek európai közéleti és politikai vitáinak. A két szerző a tények alapján, kellő mértéktartással próbálja meg bemutatni a kérdés fő sarokpontjait elsősorban a cseh és európai közéletben uralkodó véleményekre reflektálva. Felfogásuk szerint fontos az egyes társadalmi kérdések – így a migráció – fő hajtóerejét és jellemzőit megérteni, elejét véve a szélsőségeknek, de szükségesnek látva a nyílt és demokratikus vitát. Úgy gondolják a politikai szférának szükséges megfelelő módon válaszolnia a polgárok kérdéseire, hogy ne adjon teret a radikális mozgalmaknak.