Gyémántkor küszöbén

MEGJELENT: 2017. október 4. | SZERZŐ: Varga P.

Okos újságok, amik személyre szabott hírekkel bombázzák az olvasót – lényegében már megvalósult, de 1995-ben ezt vizionálni?! Csak Neal Stephenson lehetett erre képes a Gyémántkor című sci-fijében.

Kép forrása

A poszt-cyberpunk atyja
Neal Stephenson fantáziája és regényei óriási hatással voltak a jelentkor technikájára, nem csoda, hogy az íróból egy űrugrást kutató cég tanácsadója is lett. A poszt-cyberpunk atyjának is tekintett szerző persze nem tétlenkedett az első, az 1992-es Snow crash és az eddigi utolsó, a 2015-ös A hét Éva című kötete között sem. Több írása is megjelent, melyek közül a kritikusok és a rajongók a leginkább a Gyémántkor címűt ismerték el a Snow crash után. Az 1995-ben megjelent könyv elnyerte ugyanis a Hugo- és a Locus-díjat 1996-ban, de jelölték még ezenkívül a Nebula-díjra, és több más kitüntetésre is. 

Kép forrása

Folytatás, de mégsem
Természetesen a Gyémántkorból sem hiányozhat a technika, egész pontosan a nanotechnológia és az általa átalakított világ. A történet ezenkívül még a mesterséges intelligencia és a kasztrendszer témáját is boncolgatja. A sztori alapvetően egy különálló regény, mégis a Snow Crash távoli – száz évvel később játszódó – folytatásának tekinthető, mivel megoldást kínál annak néhány nyitva hagyott kérdésére. 
A főhős Nell, a lány, aki egy olyan világban él, amiben már szinte mindent automaták végeznek, gépek állítják elő az élelmet, a ruhát, az okos újságokat, amik személyre szabott hírekkel bombázzák az olvasót. Ez utóbbi 1995-ben még elképzelhetetlen volt – kivétel Neal Stephensonnak –, ma viszont már minden internetfelhasználó így találkozik – érdeklődési köre alapján – az online hirdetések és tartalmak nagy részével. 

Kép forrása

Könyv a könyvben
A Gyémántkor városai saját immunvédelemmel rendelkeznek, és a mesterséges gyémánt az egyik legolcsóbb és legtartósabb építőanyag. Az emberek szigorú kasztrendszerben élnek, vallásuk, politikai beállítottság és természetesen vagyoni helyzetük alapján tagozódva. A főhős kislány egy théta, aki a legalacsonyabb rendű munkásosztályba született. Kilátástalan élete azonban egy csapásra megváltozik, amikor bátyjának köszönhetően négyéves korában kezébe kerül egy arisztokrata, gyermekeknek szánt interaktív tankönyve. Az ebben olvasható leckék felnyitják a szemét környezete csodáira és megtanulhatja belőle, hogy csak úgy viheti valamire, ha sorsának alakítását a saját kezébe veszi. Mindebben pedig a könyv Nell hercegnő történetének elmesélésével segít.
A regény másik főszereplője az olvasókönyv feltalálója, John Percival Hackworth, aki Nellel ellentétben folyamatosan süllyed lefelé a társadalmi ranglétrán. Még saját lányának, Fionának esélyt adva a fennmaradásra, készít a könyvből egy illegális másolatot. Ennek azonban hamar híre megy, és többen is meg akarják szerezni…

Megosztás

Egypercesek

Európa furcsa halála

Európa furcsa halála

A tömeges bevándorlás miatt egyre több ember érzi úgy, idegen saját hazájában

Jószolgálati mozgalommal a gyógyulásért

Fontos az orvos és beteg közötti, bizalomra és együttérzésre épülő viszony

Júdás elszabadul az űrben

Ki lehet, aki megpróbálja elszabotálni az emberiség ügyét

Heine és Berlioz levelei

Az ágyhoz kötöttségtől szenvedő Heine a „matrac-sír” („Matratzengruft”) nyelvi leleményt használja

Ismét itt az Irodalom éjszakája

A szerelem a középpontban

Feliratkozás a hírlevélre

Email