Gyémántkor küszöbén

Okos újságok, amik személyre szabott hírekkel bombázzák az olvasót – lényegében már megvalósult, de 1995-ben ezt vizionálni?! Csak Neal Stephenson lehetett erre képes a Gyémántkor című sci-fijében.

Kép forrása

A poszt-cyberpunk atyja
Neal Stephenson fantáziája és regényei óriási hatással voltak a jelentkor technikájára, nem csoda, hogy az íróból egy űrugrást kutató cég tanácsadója is lett. A poszt-cyberpunk atyjának is tekintett szerző persze nem tétlenkedett az első, az 1992-es Snow crash és az eddigi utolsó, a 2015-ös A hét Éva című kötete között sem. Több írása is megjelent, melyek közül a kritikusok és a rajongók a leginkább a Gyémántkor címűt ismerték el a Snow crash után. Az 1995-ben megjelent könyv elnyerte ugyanis a Hugo- és a Locus-díjat 1996-ban, de jelölték még ezenkívül a Nebula-díjra, és több más kitüntetésre is. 

Kép forrása

Folytatás, de mégsem
Természetesen a Gyémántkorból sem hiányozhat a technika, egész pontosan a nanotechnológia és az általa átalakított világ. A történet ezenkívül még a mesterséges intelligencia és a kasztrendszer témáját is boncolgatja. A sztori alapvetően egy különálló regény, mégis a Snow Crash távoli – száz évvel később játszódó – folytatásának tekinthető, mivel megoldást kínál annak néhány nyitva hagyott kérdésére. 
A főhős Nell, a lány, aki egy olyan világban él, amiben már szinte mindent automaták végeznek, gépek állítják elő az élelmet, a ruhát, az okos újságokat, amik személyre szabott hírekkel bombázzák az olvasót. Ez utóbbi 1995-ben még elképzelhetetlen volt – kivétel Neal Stephensonnak –, ma viszont már minden internetfelhasználó így találkozik – érdeklődési köre alapján – az online hirdetések és tartalmak nagy részével. 

Kép forrása

Könyv a könyvben
A Gyémántkor városai saját immunvédelemmel rendelkeznek, és a mesterséges gyémánt az egyik legolcsóbb és legtartósabb építőanyag. Az emberek szigorú kasztrendszerben élnek, vallásuk, politikai beállítottság és természetesen vagyoni helyzetük alapján tagozódva. A főhős kislány egy théta, aki a legalacsonyabb rendű munkásosztályba született. Kilátástalan élete azonban egy csapásra megváltozik, amikor bátyjának köszönhetően négyéves korában kezébe kerül egy arisztokrata, gyermekeknek szánt interaktív tankönyve. Az ebben olvasható leckék felnyitják a szemét környezete csodáira és megtanulhatja belőle, hogy csak úgy viheti valamire, ha sorsának alakítását a saját kezébe veszi. Mindebben pedig a könyv Nell hercegnő történetének elmesélésével segít.
A regény másik főszereplője az olvasókönyv feltalálója, John Percival Hackworth, aki Nellel ellentétben folyamatosan süllyed lefelé a társadalmi ranglétrán. Még saját lányának, Fionának esélyt adva a fennmaradásra, készít a könyvből egy illegális másolatot. Ennek azonban hamar híre megy, és többen is meg akarják szerezni…