Űrugrással a sci-fi írásba

MEGJELENT: 2017. szeptember 1. | SZERZŐ: Varga P.

Vajon egy űrugrást fejlesztő cég tanácsadójaként írhat valaki rossz sci-fit? Vagy rossz sci-fik írása után lehet valaki egy spéci, űrugró hajtóműt tervező vállalat tanácsadója? Neal Stephenson legújabb regénye, A hét Éva az egyikre választ ad!

Űrugrást tervező író

A sci-fi rajongók és persze az írók fantáziája végtelen, akárcsak kedvelt világuk, az űr. Mindez azonban csak elméleti, hiszen egyikük sem járt kint a végtelenben, és igazán közvetlen kapcsolatunk is csak nagyon keveseknek van az űrkutatással. Nem úgy mérnök, tudós, fizikus felmenőkkel rendelkező Neal Stephensonnak, aki amellett, hogy már a kilencvenes évektől kezdve rendkívül népszerű sci-fi író, még egy űrugrást kutató, sőt egy szuborbitális (űrugrást) kilövőrendszer fejlesztését végző cég tanácsadója is. Neal Town Stephenson ugyanis az Amazon vezetője, Jeff Bezos által alapított Blue Origin-nak is dolgozik. A társaság célja az űrugrás kifejlesztése. Az amerikai író kötődése így a műfaj szerzői közt talán az egyik legerősebb fantáziája tárgyához.

Agyament ötletek
Persze az űrugrás – egyelőre – még kicsit messze van, nem úgy Stephenson kötetei. Magyarul eddig megjelent művei az 1992-es Snow Crash című regény, ami 2006-ban ért el hozzánk, az 1995-ös Gyémántkor (The Diamond Age), ami 2011-ben került a magyar könyvesboltokba, és a 2015-ben megjelent Seveneves – A hét Éva, amit már egy éve olvashatunk magyarul.
Egyesek szerint a cyberpunkot Stephensonnal kell kezdeni. Regényeiben – talán éppen a tudományos háttérnek köszönhetően – a szokásosnál logikusabb kiberteret, metaverzumot kínál olvasóinak, érdekes és formabontó alapötletet, rengeteg vagány szereplőt és technikai kütyüt. Mindezt nyakon önti kellemes iróniával és agyament ötletekkel.
Ha könyvei nem is biztos, hogy lendületet adnak az űr felfedezéséhez, de az kétségtelen, hogy velük egy-egy izgalmas utazást tehetünk mi is a kozmoszba. 

Seveneves - A hét Éva
Stephenson kötetei közül a legújabb került a kezünkbe, amelynek története nem is kezdődhetne máshogy, minthogy a Föld napjai meg vannak számlálva. Mindez köszönhető annak, hogy a Hold mindenféle előjel és látható ok nélkül felrobbant. Elindult a földi lét visszaszámlálója, így a világ nemzetei összefognak, hogy együtt, egy nagyszabású tervvel megpróbálják megmenteni az emberiséget. Természetesen a megoldás erre a bolygóközi űr.
A kiválasztottak el is hagyják a bolygót, persze jó néhány előre nem látott technikai veszéllyel, sőt katasztrófával kell szembenézniük. Az űrben lebegve pedig egyetlen céljuk az emberi faj túlélése. Legnagyobb próbatétel elé a technika helyett azonban éppen az emberi természet állítja őket. A Nemzetközi Űrállomás legénységének így inkább önmagát kell legyőznie, miközben a felismerhetetlenségig összeégett Föld türelmesen várja a visszatérésüket. Ebben viszont lesz segítségük: a hét Éva…
Megosztás