De ki öli meg végül az olvasót?

Ahogy közeledik a Twin Peaks televíziós sorozat folytatásának magyarországi premierje, úgy nő az emlékezetkiesés abban a tekintetben, hogy végül is ki a rák ölte meg Laura Palmert, illetve, hogy hogy is volt ez az egész nyakatekert história? David Lynch rendező egy egész írógárdával dolgozott, s dolgozik, hogy a tévészériából kinőtt kultuszt életben tartsa, persze a rajongók legnagyobb örömére. S most itt van Jennifer Lynch, David Lynch lánya, aki megírta a Laura Palmer titkos naplóját. Lapozzunk bele!

Prehistory

Aki beleásta magát a Twin Peaks-galaxisba, az tudhatja, hogy Lynch-ék nem kissé turbózták fel az egész sztorit. Az eredeti történetben alapvető alkotói munkásságot jelentő filmrendező mellett Mark Frost volt az író, kinek tesója Scott Frost pedig a Twin Peaks-saga főhősének, Dale Coopernek naplóját formálta könyvé. Az pedig – szerintem – az idei egyik könyvszenzáció volt, hogy Lynch-ék kiadták Mark Frost-tal a Twin Peaks titkos története című prehistory-t, melyben egészen az amerikai kontinens felfedezése előtti időkig nyúlik vissza, telis-tele professzionális placebo dokumentummásolatokkal, melyekből indián misztikum, földönkívüliektől kapott látomások és még ki tudja mi minden van összehordva, hét és hav gyanánt. 

Futóbolondok?
De maradjunk most Laura Palmernél, akit egy csúf hajnalon nylonzsákba tekerve találtak meg az idézett városka folyójának partján. Az ügy kísértetiesen hasonlított egy korábbi, ugyancsak Twin Peaksben történt esetre, így az FBI sorozatgyilkosra gyanakodván ügynököt küld a helyszínre Dale Cooper személyében. A nézők/olvasók a teljes sorozat, illetve Cooper ügynök előbb említett (és a tévészéria hazai bemutatásával egy időben nálunk megjelent) naplójából is tudhatják, hogy mind az áldozat, mind a gyanúsítottak, mind az üggyel összefüggésbe hozható összes tanú és szemtanú, sőt maga Dale Cooperestül az egész FBI, úgy ahogy van – kész pszichiátria, egy se normális, na. Illetve ne felejtsük, hogy ahogy a sorozat által egyre mélyebben beleássuk magunkat ebben a zord éghajlattal, buja és különleges természeti (és mint később kiderül, természetfeletti) adottságokkal és tömegpszichózissal sújtott amerikai városka életébe, belátjuk, hogy Twin Peaks lakói is mind egytől-egyig futóbolondok. 

Az ördöggel cimborált
Laura Palmer ugyancsak az ördöggel cimborált, pedig nem élte meg a felnőttkort, s máris ő volt a falu legnagyobb drogos luvnyája, kokaint és férfi nemiszerveket vett magához nap, mint nap. A titkos napló tizenkét éves korától indul és egészen a halála évének számító tizenhetedik életévig tart. Annyit még segítek –, ha netán valakit nagyon összekavartam volna és nem átall egy kis spoilerezést magához venni –, hogy a Tűz jöjj velem! tvinpikszes mozifilm-változatból tulajdonképpen minden kiderül, tehát, hogy ki volt a rettegve emlegetett Gyilkod Bob és, hogy valójában ki a csuda ölte meg Laura Palmert, illetve még korábban Teresa Banks-t. 
Úgy látom, hogy a mozifilm verzió és a most ajánlott Laura Palmer titkos naplója erős átfedésben van, így remekül kiegészítik egymást. Főleg azoknak a széplelkeknek ajánlom az óvatosságot, akik bokákolnak a brutális rock and rollos éjszakák, a szennyes, pornográf, drogokkal és démonokkal átitatott bugyorjeleneteitől. És még egy jótanács: Csak akkor lépj be Twin Peaks világában, ha biztosan tudod, hogy ki is jutsz majd onnan!