Nem süsü, ki szerelmes

Ki gondolná ma már az átlagosok fejével gondolkodva, hogy a Mirr-Murr, Pom Pom, vagy Süsü, a sárkány megalkotója, Csukás István a szerelem magaslatairól és mélységeiről ad közre szép verseskötetet. Pedig így van, a közelmúlt egyik legmeghittebb hangulatú lírai kiadványa az Évszakom a szerelem című versgyűjtemény Csukástól, a Kossuth-dÍjas alkotótól.

Igen, a kiadói ajánló

Gondolhatja a kedves olvasó, hogy milyen nekiveselkedés indul meg a könyvekkel foglalkozó irodalmi- és zsurnaliszta segédmunkások körében, amikor egy ilyen nagyformátumú szerző, mint Csukás István új, és első blikkre is jelentős, szép kiadvánnyal jelentkezik. És mi az első, amit az ember a könyv kézbefogásakor vagy rögtön utána megnéz? Igen, a kiadói ajánló! Most elárulom, hogy természetesen a recenzió-írók nagy irigységgel bírnak a kiadó-szerkesztők, kiadói szakírók, szakértők irányába, hiszen ők természetesen már a mű megjelenése előtt lubickolhatnak a majdani kiadvány földöntúli szépségében, mi több, jelen lehetnek a publikált könyv „terhességi és szülési” folyamatainál is. Nem lehetett ez másként Csukás István Évszakom a szerelem című kötetével sem, ahol nem tudom nélkülözni azt a kiadói szép gondolatot, mellyel telitalálatszerűen fogalmazták meg, hogy miről is szól a friss mű: „…a nő-férfi kapcsolat finom, rezignált-átélhető ámulatáról”. 
Ezek után már nemigen lehet mit mondani többet és lényegeset, vagy, ahogy a minap kedvenc sörözőmben hallottam egy nem éppen költői figurától az adott vitát lezárandó: Offoltad a témát tesó!

Egy derűs alkotó
Csukás Istvánt bár úgy ismertük meg az elmúlt évtizedekben, mint a gyermekeknek szóló irodalom apostolát, aki a Móra Kiadó tematikus főszerkesztőjeként, illetve a Magyar Televízió dramaturg írójaként is alkotott, hogy tényleg ne feledjük Mirr-Murrt, Pom Pom-ot, vagy Süsüt, a sárkányt, most mégis valami egészen mással jelentkezett. 
A pályáját költőként kezdő Csukás Kormos István javaslatára próbálta ki magát a gyerekirodalomban és lett egy ország több generációt felnevelő kedvence. „Életem közepe felé beszabadultam egy csodálatos birodalomba, a gyerekirodalomba, ami nekem máig tartó örömöt, élményt, vidámságot, mosolygást és a gyerekek mellett mindenki szeretetét hozta. Ennél többet nem is lehet kívánni” – fogalmazott az író a közelmúltban, nyolcvanadik születésnapja alkalmából szervezett rendezvényen. De úgy tűnik, azért megmaradt költőnek is, mégpedig olyan költőnek, amilyen meseíró: derűs, mediterrán, napsütéses, szeretetteli alkotónak. 

Szerelem, élet, halál
Az Évszakom a szerelem talán, ha annak a Nagy László-i gondolatgalaxisnak a továbbteremtett tejútrendszere, melyben végül a nő és a férfi is megalkuszik, hogy nem lehetnek egészek egymás nélkül. Költemények szólnak (és valóban, hiszen a könyv mellékleteként Pálos Hanna és Elek Ferenc szép előadásában szólnak Csukás szerelemről szóló művei) a legnagyobb emberi érzemény gerjesztett szívbéli és zsigerekig hatoló vágyról. Összegzésként tényleg nem lehet mit mondani, csak annyit, mint Schopenhauer: szerelem, élet, halál. Ezekről forog az emberi agy (tudomány), a szív (a művészet) és a lélek (vallás) minden fontos, életcélt adó percentje. Ezúttal Csukás Istvánnak köszönhetően.