A lakás valami szörnyűséget rejt

Titkos ajtó, másik világ, új szülők, csodás dolgok… vagy mégsem? Elveszett gyerekek, szörnyű dolgok… Új kiadásban érkezik a népszerű Neil Gaiman fantasy-horrorja, a Coraline

A legnagyobb csodák

Neil Gaiman, a New York Times bestsellerszerzője rendkívül jó megfigyelő, gondolatébresztő megjegyzéseit, okfejtéseit pedig már régóta nagyra tartják. Ezeket kiegészíti meghökkentő képzeleterejével, és mindennek köszönhetően válnak elképesztően népszerűvé művei. Olyan könyvek, mint a Csillagpor, az Amerikai istenek, az Óceán az út végén vagy a Sandman képregény-sorozat, esetleg a Tükör és Füst novelláskötet, de említhetnénk a Köztesvilág, vagy a Felkavaró tartalom című történetét is. 
Valaki azt írta róla: „Neil Gaiman egy zseni. Képes elhitetni velem, hogy a lehető leghétköznapibb dolgokban, emberekben rejlenek a legnagyobb csodák, és hogy minden, amiben nem hiszek tulajdonképpen velem szemben sétál az utcán…”

A fantasy mestere

Az angol fantasy mestert az sem tántorítja el az írástól, ha nem kitalált sztorit, hanem saját gondolatvilágát kell játékosan és persze elgondolkodtatóan papírra vetnie, akár a Kilátás az erkélyről című könyvében.
Persze legnagyobb sikereit mégiscsak a sci-fi, fantasy műfajban érte el, melyek közül utóbbit vegyítette a horrorral a hamarosan új kiadásban megjelenő Coraline című könyvével. A 2002-ben kiadott könyv ugyanis felújítva ismét elérhető lesz. A történet érdekessége mellett egyébként a számtalan érte kapott elismerés – Bram Stroker-, Hugo-, Nebula-díj – is fémjelzi, hogy érdemes belekezdeni. 
Egy rajongója szerint mesevilága néhol nyomasztó, néhol humoros, néhol ijesztő, néhol elbűvölő… akár az élet maga.

Átjáró egy másik házba

Főhőse a fiatal Coraline, aki családjával egy új lakásban költözik. Otthonuknak huszonegy ablaka és tizennégy ajtaja van, ám utóbbiak közül az egyik nem nyílik rendesen, sőt egy téglafal található mögötte. Persze Coraline kíváncsisága győz, és egy napon kinyitja az ajtót, ami mögött egy átjárót talál egy másik házba. Egy olyan házba, ami sajátjuk teljes mása. Ám mégsem egészen… 
Kezdetben még ugyanis minden csodás, jó pár dolog mesés és jobb, mint az eredeti lakásukban. Például a játékdobozban felhúzható angyal van, amely körbe-körbe repül a szobában, a könyvek képei mozognak, egy dinoszaurusz-koponya pedig csattogtatja a fogát. A csábító dolgok mellett pedig Coraline-nak itt másik anyja és másik apja is van, akik azt akarják, hogy velük maradjon, és legyen az ő kislányuk. 
A sok szépség mellett közben kiderül, hogy bizony a másik szülők meg akarják változtatni, és többé el nem engedni. Sőt ez a lakás valami szörnyűséget rejt: ugyanis már más gyerekek is csapdába estek. Coraline azonban egyetlen reményként, minden ravaszságával, megpróbálja megmenteni az elveszett gyerekeket, egyúttal a szüleit és saját, normális életét.