Szenvedéstörténet

Az emlékezés és a megbékélés programja címmel jelent meg Matl Péter és Surján László kötete a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve alkalmából.
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a kötet bemutatóján elmondta: „Úgy tekintettünk a gulágra hurcolásra mint egy szégyenletes eszközre, amely egy népirtás eszközeként használt rabszolgamunka volt, nyolcszázezer honfitársunk közül több százezren soha sem tértek vissza onnan”.

Ezernyi megemlékezés

A Gulág- emlékév alkalmával megszólaltatták a túlélőket, történészek feltáró munkái jelentek meg, digitális adatbázisok jöttek létre, emlékművek, emléktáblák készültek. Kiállításokat, emlékkoncerteket rendeztek, filmes alkotások, dokumentumfilmek, színházi előadások születtek. A Nemzeti Színház Hobo Gulág virágai című monodrámáját, a Duna Táncegyüttes Mementó című táncdarabját mutatta be. Az országot bejárta a Lágerjárat és a Barakk című kiállítás, valamint külföldön is számos kiállítást, rendezvényt tartottak. Országos tanulmányi versenyt hirdettek, Gulág-képregény jött létre, középiskolások zarándokoltak Szolyvára. Létrejött a ferencvárosi málenkij robot emlékműve, emlékhely.
Több mint hatszáz civil kezdeményezés, kiemelt projekt valósult meg, több mint kétszázötven településen rendeztek programokat az emlékév keretében, harmincnál is több dokumentumfilm készült, negyven zarándokút, tanulmányút, hatvan kiállítás, száznál is több konferencia valósult meg, nyolcvannál több rendhagyó történelemórát, előadást tartottak, több mint kétszáz kiadvány jelent meg és kétszázötven emléktáblát állítottak – sorolta az eseményeket az államtitkár.

Képek, emlékek

A kiadvány címlapján Gulácsy Lajos, a gulágot járt református püspök emlékművének, Matl Péter alkotásának részlete látható, amely a munkácsi református templom udvarán található. 
Surján László szerint a kötet egy februári kárpátaljai, szolyvai és munkácsi emlékutat, konferenciát örökít meg. A könyv jelentős részét Matl Péter színes pasztellgrafikái teszik ki, emellett tanulmányok mutatják be a történeti hátteret, Gulácsy Lajos református püspök, az egyik leghíresebb kárpátaljai Gulág-rab életútját; a kötetben az emlékút résztvevőinek reflexiói is olvashatók.
Az Ötösével című pasztellgrafika sorozatnak Dupka György Gulágra hurcoltakról szóló munkája –, amelyben a szerző megszólaltatta a szemtanúkat, a Gulágot túlélőket – volt az ihletője. Ezért kísérik a Vándorolnak a kárpátaljai túlélők és a meggyalázott holtak című kötetből vett szemelvények a grafikákat.

Ahol találkozott a két világ

Matl Péter elmondta: Kárpátalja lakosságának kilencven százalékát érintette a szörnyű esemény. Az Emlékezés a szenvedésre, felkészülés a megbékélésre alcímmel a Charta XXI. Egyesület gondozásában megjelent, mintegy hetven oldalas kötetről elmondta: a kiadványban a Gulág világáról készült ötvenöt alkotása kapott helyet. Nem illusztratív képek ezek, hanem reflexió – fogalmazott, hozzátéve: a képeket eddig nyolc kiállításon mutatta be, és számos további tárlatot tervez. Fontosnak tartom, hogy bemutassam az ukránoknak és a magyaroknak is – hangsúlyozta, hozzátéve, „ezen a ponton találkozott a magyar és az ukrán történelem. Ez egy szenvedéstörténet, ahol találkozott a két világ”.