Al Capone, a sztárbűnöző

Ugye mindenki ismer olyan ifjú hölgyet, aki folyton azért nyafog, mert – ahogy ő mondja – állandóan a rosszfiúkért rajong. Nos, kedves olvasók, rossz hírem van: mindannyian ilyen nyafizó hölgy vagyunk, hiszen sok olyan regényt, történetet kedvelünk, melynek főhőse rosszfiú. Deirdre Bair amerikai életrajzíró specialista pontosan tudja ezt és több hasonló kötete után most magyar nyelven is elérhető az Al Capone – Legenda és valóság című zseniális kötete.

Eszes és/vagy keményöklű?

Mert hát így van: gengsztervilágban élünk, legalábbis abból a szempontból mindenképp, ahogy az amerikai filmekben a legzseniálisabb férfiszínészek által megformált bűnözők iránti rajongással élünk. Pár évtizede még az eszes és/vagy keményöklű detektívek voltak a főhősök, de ma már a legelvetemültebb gazemberek állnak a sikerlisták élén, már, ami a filmeket és regényeket illeti. 
Vajon ilyen lenne Al Capone is? 

Lehet, hogy Deirdre Bair ezzel az illúzióval akart leszámolni, amikor egész egyszerűen kiklórozta Amerika történetének leghírhedtebb és leghíresebb gengszterének történetét és a maga dokumentarista valóságában ábrázolta a chicago-i alvilág fejét. 


„Jézusom irgalmazz!”
A könyv természetesen a gyerekkortól indul, és minő meglepetés, Alphonse Gabriel Capone egy szegény családból származott, ahol a kilenc gyermeke közül negyedikként született meg. Érdekes, hogy Capone sírján a „Jézusom irgalmazz!” felirat olvasható, de ő maga egész felnőtt életében az irgalmatlanságáról volt híres. A kötet pontosan ezen az irgalmatlan életúton meg végig, azokon a stációkon, ahogy a fiatal segédmunkásból, akinek kezelhetetlen volt magatartása, elég hamar hírhedt verekedővé és gyilkossá válik, melynek következményeként több bandához is csatlakozik és elindul a maffiatársadalom ranglétráján. A pályafutás további állomásai, házassága, Chicago-ba való megtelepedése és bűnszervezetbeli felemelkedése is ott van, miként az is, hogy a média milyen gyorsan rákapott Al Capone figurájára, arra az üzletre, hogy ha ő van a címlapon, akkor minden médiaterméket el lehet vele sózni. 

Érdekes, sőt csodálni való
Al Capone volt az a bűnöző, akiből a sajtó, az újságok, a rádiók, a mozihíradók igazi sztárt faragtak, az a klasszis, akire az amerikai kultúrában úgy tekintenek még a mai napig is, mint valami különlegesen rút és ezért mégis csak érdekes és bámulni, sőt csodálni való szörnyetegre, ahogy tették ezt Drakulával, Frankensteinnel vagy a White Zombie-val. 
Bair ugyanakkor nemcsak a korabeli újságok, könyvek adataira támaszkodik, melyek elég komoly mélységben elemzik Al Capone ügyeit, de bepillantást enged a rendőrség, az ügyészség és az FBI aktáiba is. Ekként egy korrajz is körvonalazódik a kötetben, egy sok filmből, regényből ismert világ, ahol a szeszcsempészek, prostituáltakat futtatók, drogbárók és könyörtelen gyilkosok a históriák fő- és mellékszereplői. No, meg a zsaruk és a tátott szájú, szenzációra éhes nép.