Az ismeretlen Ady

Vastag Andrea Csinszka – A halálra szánt kivételes virág című irodalomtörténeti tanulmánykötete és Boncza Berta Vallomás a csodáról című dokumentumnaplója után most itt van egy újabb izgalmas kötet, Az ismeretlen Ady című munka, mely az Ady-galaxis egy újabb fontos csillagállását mutatja meg. Ady Lajosné, alias Kaizler Anna, aki Ady Endre testvérének volt felesége mindenek fölött álló irodalomtörténeti munkát végzett el, amikor egészen a Kaizler család eredetétől, a költő haláláig (sőt egy kicsit azon is túl) lejegyezte Ady pályafutásának históriáját. 

Szerelem, társaság, társadalom

Egyelőre nincs nagy csinnadratta annak kapcsán, hogy idén ünnepeljük Ady Endre születésének 140. évfordulóját. Na, jó, a könyvpiac azért odatette magát, hiszen még csak május van, de ha csak ezt a rovatot vesszük, immár a harmadik olyan kötetet tudom ajánlani, mely a Nyugat első nemzedékének vezéralakjáról szól. 
A most elővett kötet egy kortárs Ady-antológiája, a költő testvérének felesége, aki naplójegyzeteivel és a korabeli családi, baráti és irodalomtörténeti jelentőségű levelei segítségével mesél Ady Endréről, mégpedig természetesen hitelesen, a témához illőn szép és nemes hűséggel. És bár Kaizler Anna csupán 1909-ben találkozott először a költővel (Ady Lajosné 1910-ben lett a házasságkötéssel), a vállalt írásmű nem kevesebbet kínál, mint Ady Endre irodalmi pályafutásának, szerelmi, társasági, társadalmi életének részletes leírását. 

Léda és a többi árvalányhaj

A könyv felbecsülhetetlen érték az Ady-rajongók számára, hiszen Kaizler Anna „élő egyenesben jelentkezik be” a századforduló utáni évekből, hogy a kor legfontosabb irodalmi hősének sztárrá válásáról, majd pedig a hanyatlás, betegségek és a tragikus vég időszakáról is körültekintő aprólékossággal számoljon be. Leveleket, feljegyzéseket, korabeli beszámolókat tartalmazó könyve segítségével ott lehetünk, amikor Ady összejön Diósdy Ödönné Brüll Adéllal, azaz Lédával, a magyar irodalom talán valaha élt legnagyobb múzsájával. Ugyancsak ott lehetünk a szerző révén a Budapest és Párizs hipnotikus, álombéli miliőjét szinte kábítószerként magába szippantó páros őrjítő násztáncánál, a mámoros szerelmi csatározások, hajnalig tartó tivornyák utáni apátiás napokban, és ott lehetünk, amikor véget ér a Léda-korszak és megjelennek a színen Ady „új áldozatai”, Boncza Berta és a többi árvalányhaj. 

Pokoli küzdelem

Ugyancsak kivételes izgalmat ígér Az ismeretlen Ady abban a tekintetben is, hogy komoly mélységekről árulkodó leírásokban tudósít a költő pályafutásának legfontosabb állomásairól, a különböző korszakalkotó verseskötetek megjelenéséről, az azok utáni – jó értelemben vett – tömeghisztériáról, A Nyugat és a Holnap folyóiratok indulásáról, az Ady-kultusz kialakulásáról és annak hatásairól, valamint természetesen Ady korán jött és folytonos betegségeiről, illetve az azokkal való sötét és pokoli küzdelemről. 
Érdekesség, hogy miként a két másik Ady-krónikás, úgy Kaizler Anna is, a költőkirály fényében, árnyékában maga is magasztos stílussal emelkedik egy olyan szintre, melynek költőisége, patetikussága, értékfelmutatása megkérdőjelezhetetlen.