Van képünk hozzá

Az 1956-os magyar forradalomnak megvannak a maga látható és láthatatlan szereplői, hősei. A hatvanadik évforduló többüket a falakra, épületekre szegezett, hadd kapjon arcot, hadd legyen megfoghatóan emberi. Ha az 1956-os forradalom ürügyén keresünk izgalmas, a képzeletünket megmozgató és bennünket meg is ható könyvet, jobb választás alighanem nem akad a Balázs Eszter történész és Phil Casoar újságíró nevével jegyzett Budapest hősei című, műfajilag nehezen besorolható könyvnél. Aki ezt választja, valóságos oknyomozásba csöppen.

Életre kelt fotó

A könyv eredetileg Franciaországban jelent meg, és későn, tíz év csúszással 2016-ban látott csak napvilágot magyarul. A történet mesébe illő. Egy, a világsajtót bejárt, eredetileg a francia Paris Matchban megjelent fénykép szereplőinek életét akarták a szerzők kideríteni több kevesebb sikerrel. Ahogy egyre jobban haladunk bele az egyik fotóalany, Jutka életébe, az ő sorsán keresztül a fekete-fehér kép mellett a történelem sorsalakító fordulataira, Magyarország elmúlt évtizedeire is fény derül. Ellenállás, veszély, emigráció, a rendszerváltást megelőző, hosszúra nyúlt időszak hívószavai kapnak arcot és hús-vér történetet a kiadványon keresztül, láthatóan pedig a diktatúra súlyos és fenyegető árnyéka messze, néha a szabadság tisztásáig ér el.

Távolra vezető szálak
A könyvben egyértelműen a ténykeresés és a nyomok hiteles felderítése kap hangsúlyt. Ettől még az olyan szépséghibák, mint a helyenként feltűnően túlzásba vitt érzelgősség, ne féljünk kimondani, zavaró. Mintha attól tartottak volna a szerzők, hogy önmagában nem tartogat elég érdekességet a történet, ezért, biztos, ami biztos, jobbnak láttak egy kis romantikus betoldást. Találóbb címet nem is adhattak volna a könyvnek, de ami találó, nem feltétlenül jó is, márpedig a Budapest hősei meglehetősen lerágott csont. Ettől még a könyv értéke nem csökken, a két szerző mindennek utánajár, az elérhető dokumentumokat előkeríti, a még élő szemtanúkat megszólaltatja. Jutka egészen messze jut a magyar forradalomból, a könyv képeiről egyenesen a napfényes Ausztráliából mosolyog ránk fürdőruhában.

Történet, csattanóval

A könyv vége felé, mint az egy jó kis oknyomozós storynál lenni szokott, nem marad el a várva-várt csattanó, tovább erősítve a már így is meglehetősen a könyvet belengő misztikus mítoszt. A Budapest hőseit több mint kétszáz fotó illusztrálja, aki csak azokra figyel, az is hiteles képet kap az ’56-os forradalomról és egyik szereplője utóéletéről. Izgalmas, sokat ígérő kötet, ha még hiányzik a polcról, jó lesz minél előbb beszerezni.