Hátrametszett Jordán Tamás

Hátrametszés címmel jelent meg Jordán Tamás színművész könyve. Az önéletrajzi kötetben a színművész az elmúlt hetvenhárom évre visszatekintve az eddig szőnyeg alá söpört történeteit idézi fel, sok humorral.
A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, színigazgató, egyetemi docens, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja életének története bő háromszáz oldalas, sok fotóval gazdaggá tett könyvben olvasható. A kötet bemutatóján a színművésszel barátja, Sebő Ferenc énekes, dalszerző, a Sebő Együttes vezetője, a kötet szerkesztője beszélgetett a Nyugati téri Alexandra Könyvesház Pódiumán.
    
Jordán nem készült könyvet írni,

de hosszú töprengés után úgy döntött, hogy ő maga írja meg életét, mert egyes szám harmadik személyben leírva bizonyos dolgok nem tűnnének érvényesnek, személyes, szubjektív akart lenni.
„Visszatekintve erre a hetvenhárom évre, be kellett látnom, hogy egy csomó dolgot a szőnyeg alá söpörtem. Azt mondtam, hogy most félreteszem ezt a szőnyeget és megnézem, hogy mik kerültek alá. Ezeket a darabokat vizsgálgatva haladok időben a gyerekkortól egészen máig” – mondta.
„Ez a könyv leírja azt, hogy egy befelé forduló, zárkózott, elfogódott kisfiúból hogyan lett a mai Jordán Tamás” – fogalmazott a kötetről szólva, amelyben családi vonatkozású történetek is megjelennek.
 
Végighaladt életének minden nagy szakaszán:
a gyerekkor, az Egyetemi Színpad, a 25. Színház, Kaposvár, a Merlin, a Nemzeti Színház, Szombathely. „Mindegyiknél elidőzök egy keveset, írok nagyon tréfás dolgokat is” – mondta, hozzátéve, hogy a könyvben sok humor van.
„Arra figyeltem írás közben is, hogy az egyes állomásaimnak, az ott lévő találkozásoknak mit köszönhetek, mert mindegyik jelentős volt. Ez egy fejlődés, amely eljuttatott oda, ahol most tartok. Ehhez sok minden kellett: sok szerencse, sok ismeretség, sok szerep, sok barátság és kellettek a velem nem rokonszenvező emberek is” – állította az alkotó.
„Az Egyetemi Színpad volt a szakmai általános iskolám, a 25. Színház a középiskola, Kaposvár az egyetem. A Merlin, a Nemzeti Színház és Szombathely már az ott felszedett tudásnak a gyümölcsöztetése, mint igazgató” – fogalmazott.
Beszélt arról is, hogy, nagyon szeret tanítani, de mivel Budapesten és Szombathelyen is sokat játszik, nem fér bele az életébe.

Kíváncsian várja a visszajelzéseket Jordán Tamás,
hiszen annyira szabálytalan ez a könyv, mint amilyen szabálytalan a címe. A hátrametszés geodéziai műszó, egy geodéziai műveletnek a neve, a könyv ennek magyarázatával kezdődik. „Ha egy ismeretlen pontnak a koordinátáját akarom megállapítani, akkor látnom kell három, már ismert koordinátájú pontot. A földmérő mérnök kimegy, a teodolittal beméri ezeket a szögeket, és abból kiszámolja annak az ismeretlen pontnak a koordinátáját. Az életben is így van: én magamat nem tudom definiálni, a viszonylataim határoznak meg – tárgyakhoz, emberekhez, dolgokhoz. Annak alapján tudom meghatározni magamat.”