Nem rabolja majd az időnket

Időrabló című könyvével mutatkozik be a magyar olvasók között Wesley Chu, aki a sci-fi műfajban kezdte meg üstökösi pályáját. Még ugyan világszinten nem ragyog a csillaga, de egyre több nyelven olvashatók kötetei. Az elsők között hamarosan magyarul is.

Tollforgató kung-fu mester

Wesley Chu egyelőre inkább még a feltörekvő írók közé sorolható, ám egyre nagyobb népszerűségre tesz szert a tengerentúlon. Sőt elkezdte világhódító útját is, hiszen műveit már lefordították németre, héberre, oroszra, kínaira, illetve magyarra is.
A szerző kínai származású. Taipei-ben született, de nagyszüleivel később Taiwanon nőtt fel, amíg szülei az Egyesült Államokban tanultak. 1982-ben aztán csatlakozott szüleihez, így került Nebraskába, majd később Chicagoba. Előbb pénzügyi vonalon helyezkedett el, majd a filmezéssel került kapcsolatban. Kezdetben még kaszkadőrként is dolgozott, majd később szerepet is kapott. Így került bele a Télbratyó című filmbe, majd a The art of pain (A fájdalom művészete) moziba. Mindemellett egyébként még kung-fu mester is.

Jön némi keveredés

A színészkedés helyett azonban az írást tartja igazi hivatásának. E téren eddig több sikert is ért el. Máig ugyanis két sorozata jelent meg, az úgynevezett Tao trilógia (Tao életei, Tao halálai és Tao feltámadásai), illetve a Time (idő) trilógia, igaz ez utóbbiból még csak két történet került a könyvesboltokba. A Time Salvager és a Time Siege. Előbbi érkezik Időrablóként hozzánk is az idén.
A történet kiindulópontja elsőre egyáltalán nem tűnik egyedinek, de aztán sikerül egy olyan ötletet beletenni Wesley Chu-nak, amitől igazán elkezd érdekessé válni a sztori. Az alapja ugyanis önmagában nem egy nagy durranás: a Föld a huszonötödik században egy mérgező, elhagyatott világ, lakossága a túlélés érdekében a külső Naprendszerbe menekült, ahol gyengén, halálra ítélve tengődik idegen bolygókon és azok holdjai közt.
Idáig egy sokak által elképzelt jövőt fest le a történet, ám ezután jön némi keveredés.

A kronoemberek
Az emberiség fennmaradásának kulcsa ugyanis az időutazás. A történelem legveszélyesebb feladatainak elvégzésére azonban egyre kevesebben képesek. Ők nem mások, mint a kronoemberek, akik küldetéseket vállalnak a Föld múltjába, hogy ritka technológiai eszközöket szerezzenek, amikkel megmenthetik a jövőt. Mindezt pedig úgy, hogy ne változtassák meg az idővonalat. Az egyik ugrás során azonban valami történik, és az egész világ veszélybe kerül…
A negyven éves szerző műve lendületes kalandregény és elgondolkodtató sci-fi egyszerre, ami klasszikus témájával és eredeti ötleteivel méltó módon tiszteleg a műfaj előtt.
A méltó tisztelgés Chu irányába is megtörtént: jelölték a legjobb sci-fi kategóriában a Goodreads Choice Awards-ra, illetve 2015-ben elnyerte a John W. Campbell Best New Writer Award – legjobb újdonsül írónak járó elismerést.