Sci-fi főhős: Kovacs

Két sci-fi kötete is megjelent idén Richard Morgan-nek a magyar könyvpiacon, ám egyik sem születhetett volna meg első regénye, a Valós halál nélkül. A történet főhőse a szépen csengő nevű, Takeshi Kovacs elitkatona.

Megkerülhetetlen

Nemcsak a brutálisan meggyilkolt áldozatok száma, hanem a tettest üldözők közötti feszültség is nő, ráadásul a kegyetlenség mögött egy génmanipulált jövőkatona áll. Mindez a sci-fi thriller meghatározó kötetében, Richard Morgan, újra megjelent, A fekete férfi című könyvében – írtuk nem is olyan régen. A szerzőnek ráadásul idén A holtak szava címmel még egy könyve érkezett hozzánk. A regényben Gil, Egar és Archeth egy veszélyes expedícióra indulnak az emberiséget fenyegető Fattyú Ilwrack ellen.
Ebből a két sci-fiből is kiderül, hogy Richard Morgan a műfaj megkerülhetetlen írója. Míg azonban elérte jelenkori sikereit, meg kellett alapoznia hírnevét egy jól sikerült trilógiával, amivel lényegében berobbant a sci-fi irodalomba.

A Kovacs trilógia
Morgan élete első regényét 2002-ben írta Valós halál (Altered Carbon) címmel. Hamar közönségsiker lett a cyberpunkos, kissé noir hangulatú akció-krimije, amellyel el is nyerte a nagymesterről elnevezett Philip K. Dick-díjat. Sőt anyagilag is meghozta számára a sikert, mivel a történet filmjogait egymillió dollárért megvette Joel Silver producer. Morgan ennek köszönhetően főállású író lett. Ezzel pedig elindult a Takeshi Kovacs trilógia útja. A Valós halált ugyanis két újabb rész követte. Egy évvel később, a Törött angyalok (Broken Angels) címmel megírta a folytatást, majd 2005-ben megjelent a Dühöngő fúriák (Woken Furies) zárókötet.
A történetek főhőse Takeshi Kovacs, egy elit harci egység volt katonája. Nevét Morgan egyébként egy párizsi levelezőtársától vette, akinek apja 1956-ban emigrált.

Tudat a tokban
A trilógianyitó Valós halálban a 25. században járunk, amikor az emberek tudata már digitalizálva tárolódik a koponyaalapba épített tokban. Ennek köszönhetően, ha a test meg is hal, akkor a tudat újraburkolható egy másik testbe. Akkor következik csak be a Valós halál, ha a tok maga is megsemmisül. A leggazdagabbak azonban még ezt is ki tudják játszani, mivel jelentős összegekért a tudattok tartalmáról is lehet biztonsági másolatot készíteni.
Takeshi Kovacs ebben a világban egy rendkívül különös ügyön kezd el dolgozni. Laurens Bancroft halálában nyomoz, aki egyszerűen fejbe lőtte magát. Kovacs nem is érti, hogy miért akarna valaki öngyilkosságot elkövetni, ha tudja, hogy órákon belül újra életre keltik.
A nyomozás során egy számára idegen világban kell felgöngyölítenie a szálakat, miközben egyre gyorsabban kezdenek el pörögni az események. Közben veszélyes viszonyt kezd megbízója feleségével, ismeretlen személyek a legkegyetlenebb kínzásoknak vetik alá, profi bérgyilkosok törnek az életére, és talán már csak a Jimi Hendrix képében megjelenő mesterséges intelligenciában bízhat. Végül egy titokzatos összeesküvés kezd kirajzolódni Takeshi Kovacs előtt, miközben egyre nő annak az esélye, hogy az ügy végső megoldása előtt rá is a Valós halál vár.