’56 kalendáriuma

Megrázó élmény volt, amikor először lapozhattam át apám elrejtett ötvenhatos újságait. Az októberi, novemberi napok hiteles dokumentumainak aprócska házigyűjteménye elevenné tette a forradalom emlékét. Ma is őrzöm a paksamétát, de ma már azt is tudom, hogy az efféle személyes dokumentumok nem adhatják vissza a hősi idők minden vetületét. Apám nem lehetett ott mindenhol, nem gyűjthette össze a jeles idők minden fontos emlékét. Éppen ezért fontos kötet az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet kiadásában – immár második alkalommal kiadott ’56 kalendáriuma – A magyar forradalom és szabadságharc című összeállítás.

Napról napra

A reprezentatív kiadvány az 1956-os forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulójára megjelent mű változatlan kiadása. A kötet érdekessége, sőt különlegessége az, hogy – hasonlóan a számomra kedves szülői újsággyűjteményhez – a kalendáriumszerűen idézi meg az október 23. és november 11. közötti időszakot, némi kitekintést nyújtva az előzményekre és a szabadságharc leverése utáni állapotokra is.
Egy-egy napot kettő vagy három oldalpáron idéz meg az impozáns emlékkötet. Minden nap egy jellemző fotóval kezdődik, s az aktuális névnapról, az akkori időjárásról, az adott napra eső történelmi évfordulóról, sőt néhány rádióműsorról és színházi programról is értesülhetünk. Sokatmondó a nap idézete, a nap verse és a nap jelszavai. Ez utóbbiak különböző betűtípusokkal villannak föl, mintha az utcán járva itt-ott látnánk őket. A nap krónikája óráról órára, esetenként percről percre közöl minden fontos eseményt. Az aznapi sortüzek, összecsapások helyszínét kis keresztek jelölik az ország kontúrtérképén.

Versek, képek, dokumentumok
Néhány fontosabb eseményről a szerzők részletesebben is írnak. A nap megidézését források zárják. Nem csupán hírkommentárokat, rádiónyilatkozatokat, párt- és kormányhatározatokat, katonai és diplomáciai jelentéseket találunk itt, hanem a mindennapi élet híreit is.
Mozgósító, vádló és gúnyos hangú röplapok is színesítik a képet. Minden más forrástól elkülönül az „Egy mondat a zsarnokságból” című rész. Itt a Kádár-korszak propagandájából idéznek a szerzők: hogyan magyarázták akkoriban az eseményeket.
Ugyancsak érdekes, hogy a kiadványban minden napra jut egy-egy vers, versrészlet. Kevéssé köztudott, hogy a forradalom és szabadságharc alatt rengeteg vers született, s ezek egy jó része korántsem csak kordokumentum, hanem igazi irodalmi értéket hordozó alkotás.
Megemlíthető a kötet képanyaga, amely nemcsak a felvonulásokat és a harcok nyomait mutatja be, hanem néhány békés pillanatot is az akkori Budapestről. A képek egy része eddig féltve őrzött magángyűjteményből való, sok közülük ebben a kötetben jelent meg először.

Karnyújtásnyi közelségben
Dacára annak, hogy a forradalom és szabadságharc eseményeit ma már jól ismeri a szélesebb közönség, a kötet mégis megrázó erővel hozza, szinte karnyújtásnyi közelségbe a hősi napokat. Talán a kalendáriumformának köszönhető az a varázs, amitől – a könyvet lapozgatva – már-már személyes élménnyé válik a forradalom időszaka, az olvasó napról napra élheti át az eseményeket, visszakerülhet az akkori mindennapok forgatagába.
Az ’56 kalendáriuma – A magyar forradalom és szabadságharc című kötet változatos dokumentumainak köszönhetően akár arra is alkalmas, hogy az iskolában segítse a forradalom megértését, feldolgozását, de természetesen mindenkinek ajánljuk, aki szeretne közelebb kerülni az októberi napok történetéhez.