Könnytelen búcsú a műanyagtól

Nagyfokú bizalmatlanságunk az iparilag előállított élelmiszerekkel szemben odáig fajult, hogy a házi jellegű, természetes alapanyagokból készült ételeket szépen, lassan, de kezdjük felfedezni. Vissza az anyaföldhöz, a természeteshez, mielőtt még a túlcukrozott és túladalékanyagozott világ műanyagfilozófiája bajjóslatúan magáévá tenne mindannyiunkat.

Borra sör
És ha már tiszta, szigorúan ellenőrzött mézben-vajban fürdünk, ne feledkezzünk meg a folyékony örömök, a torkot dédelgető italok keltette boldogságról sem. Kovács Antal örökös magyar sommelier bajnok nagy erőt fektet abba, hogy a kézműves, röviden: organikus borokat népszerűsítse és szelíden, jó pásztor módjára visszaterelje a fogyasztókat a magyar fajtákhoz, a cabernet sauvignon helyett a kadarka vagy a kékfrankos egyedisége mellett téve le a voksát. Na de a borok után elérkezett a sörök ideje!

Ital által homályosan
Amióta a világ világ, a sör szelleme körülbelül azóta kísérti a pirospozsgás magyar széplelket. Csábítóan hívogató aranyszavának nehéz ellenállni, a Mikulásszakáll színét utánzó hab azonnal bárkit levesz a lábáról, mágikus bűvkörébe von, amiből jókora sörhas nélkül kikeveredni szinte lehetetlen. A sör, valljuk be őszintén és férfiasan, úgy a barátunk, hogy közben egy picit az ellenségünk is, megállás nélkül képesek vagyunk korsószámra, kifulladásig magunkba tölteni. A sör az kell, a sör az jó, a sör a boldogság esszenciája. Ezért nagyon nem mindegy, milyen sör kerül az asztalunkra vagy a hűtőnkbe!

Sörlelkek

Mucha Attila fiatal író most megjelent Konyha, sör, főzés című hiánypótló könyve az otthoni sörfőzés világába kalauzolja el a borsodik és arany ászokok zavaró ízébe belefáradt, a valódi sörre szomjazó olvasót.
Most kiderül, hogy a konyha nem csak a nők terepe. Mucha Attila mindenekfelett anélkül avat be a titokba, hogy szakmai okoskodással szédítené el a finom nedű után áhítozó sörimádót. Közérthető, szórakoztató, a szocializmustól és a gonosz időtől megsárgult, nyomokban ízfokozókat és egyéb szörnyűségeket tartalmazó szakácskönyvek után, a Nigella Lawson és Gordon Ramsay szakácskönyvek mellé nyugodt szívvel felvehetjük Mucha Attila páratlan könyvét, elhihetik, jó szolgálatot tesz majd nekünk. Ha valaki netán arra keresi a választ, milyen ételeket locsolhat meg egy kis sörrel, illetve milyen ételek mennek a sörhöz, nos, annak sem kell csalódnia, Mucha izgalmas receptekkel, vagány ötletekkel szolgál.

Sörfürdő, otthoni kádban
Aki elunná a szövegelést, annak ott van a könyvben a sok-sok Zirig Árpád készítette fotó, köztük a szerző portréja, egyiken a lépcsőházban caplat felfelé a sörfőzéshez szükséges számtalan alkatrésszel, míg a másikon azt látjuk, amint éppen az üvegeket mossa egy kádban. Hiába, egy jó szerző szívét-lelkét beleadja a dologba, a szemérmesség nyomai, sokunk örömére, sehol nem lelhetők fel. Életszagú szituációk és mondatok, felettük a Krúdy Gyula és Bohumil Hrabal keverte, pörköltszafttal benedvesített sör-konyhaszeretet levegője kering. Hangulat van itt, méghozzá nem is akármilyen, sörben utazás, mert sörben lenni cáfolhatatlanul jó!