Székelyföld története

MEGJELENT: 2016. június 29. | SZERZŐ: László T. András

Bemutatták a Székelyföld története című, hiánypótló háromkötetes monográfiát. A tudományos munka első kötete a kezdetektől 1562-ig, a második az 1562-től 1867-ig, a harmadik az 1867-től 1989-ig tartó időszakot ismerteti – mondta el a könyvbemutatón Fodor Pál, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont főigazgatója.

Nemcsak egy régió

Olyan, a nagyközönségnek is szóló munkát akartak létrehozni, amely tudományos igénnyel, megalapozottan szól a régióról és népéről. A főigazgató hangsúlyozta, Székelyföld nemcsak egy régió, hanem olyan szimbolikus fogalom, amely a megmaradásért, az anyanyelvért folytatott örök magyar küzdelmet testesíti meg. Hozzátette: terveik között szerepel a monográfia rövidített, angol nyelvű fordításának elkészítése is.
Fodor Pál emlékeztetett arra, hogy Bunta Levente, Székelyudvarhely akkori polgármestere 2012-ben látogatta meg a magyar történettudomány fontos műhelyeit, így többek között az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontját, a Magyar Nemzeti Múzeumot, a Magyar Nemzeti Levéltárat és az Országos Széchényi Könyvtárt azzal az ötlettel, hogy az Erdély története mintájára hozzanak létre egy művet Székelyföld történetéről.
A polgármester szervezőmunkájának köszönhetően végül Székelyudvarhelyen 2012. március 15-én gyűlt össze a szerkesztőbizottság Egyed Ákos, az MTA külső tagjának a vezetésével.

Kihívás és misszió

A több mint húsz szerző munkáját kétezer kétszáz oldalon összegző műről Zsoldos Attila történész elmondta: a könyv legnagyobb erénye, hogy nem bocsátkozik találgatásokba, számot vet a jelenlegi tudás határaival és nagyon szilárd, biztos útmutatást ad a további kutatásokhoz a szakembereknek és az érdeklődő olvasóknak egyaránt.
A második kötet két nagy részben ismerteti az 1562-től 1867-ig tartó időszakot mintegy hétszáz oldalon, a székely társadalom bemutatásától az alkotmány változásain és a mentalitás történetén keresztül a polgárosodásig. Az 1848-49-es forradalom történetével a mű száz oldalon foglalkozik – ismertette a részleteket Horn Ildikó történész.
Az Erdélyi Múzeum-Egyesület, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontja, valamint a Haáz Rezső Múzeum közös kiadásában megjelent könyvben nagy és új, eddig kevéssé ismert képanyag, valamint informatív térképek is láthatók. Szakmai kihívás és misszió volt a kötetet létrehozni, de sikerült magas színvonalon és igényesen megvalósítani – emelte ki a történész.

Számos tudományos újdonság

Borhi László történész azt hangsúlyozta, hogy ez a kiadvány az utóbbi évtizedekben a magyar történetírás kiemelkedő produktuma. Olvasmányos, stílusa egységes, a tudományosság rovására nem tesz kompromisszumokat. „Olyan könyv, amit nem csak a tudományos szakma képviselői fognak olvasni, hiszen tökéletesen alkalmas arra, hogy a nagyközönséggel is megismertesse Székelyföld történetét” – vélekedett.
A történész szerint nagyon részletes munka, amely tartalmaz egyebek mellett hadtörténeti és művelődéstörténeti ismereteket is, mégis egységes egésszé áll össze. Hozzátette: a szerzők nem elégedtek meg azzal, hogy elolvasták a szakirodalmat és ezt kombinálták, hanem levéltári kutatásokat is végeztek, ennek eredményeit beépítették a kötetbe, amely így számos tudományos újdonsággal is szolgál – mutatott rá Borhi László.Címkefelhő
Megosztás

Egypercesek

Európa furcsa halála

Európa furcsa halála

A tömeges bevándorlás miatt egyre több ember érzi úgy, idegen saját hazájában

Jószolgálati mozgalommal a gyógyulásért

Fontos az orvos és beteg közötti, bizalomra és együttérzésre épülő viszony

Júdás elszabadul az űrben

Ki lehet, aki megpróbálja elszabotálni az emberiség ügyét

Heine és Berlioz levelei

Az ágyhoz kötöttségtől szenvedő Heine a „matrac-sír” („Matratzengruft”) nyelvi leleményt használja

Ismét itt az Irodalom éjszakája

A szerelem a középpontban

Feliratkozás a hírlevélre

Email