Könyvbomba robbant Washingtonban

„X kongresszusi politikus vallomásai” címmel jelent meg könyv Washingtonban, s máris politikai bombaként robbant. A névtelenségbe burkolózó szerző ugyanis azt állítja: kongresszusi politikusokról, a washingtoni „politikacsinálás” állítólagos praktikáiról rántja le a leplet.
A kötettel – noha szerzőjének kiléte ismeretlen – a New York Post mellett máris foglalkozott az NPR, a megbízható amerikai közszolgálati rádió is.

Romlott politikusok

A New York Post elemzése arra is rámutat, hogy a kötet tartalma megmagyarázza, miért utálják az amerikaiak a kormányt, és miért olyan népszerű az intézményrendszer ellen uszító elnökjelölt, Donald Trump.
Hatvanöt oldalas könyvében az „X” néven író kongresszusi politikus az elmúlt években rögzített beszélgetéseit, megfigyeléseit és kommentárjait osztja meg az olvasókkal. Az író szerint az amerikai kongresszusi politika éppen olyan, amilyennek elképzeljük. A szerző romlott, a lobbisták korrupcióval átszőtt hálójában vergődő és jobbára csak a saját újraválasztásukkal foglalkozó politikusokról ír. „Mint a legtöbb kollégám, én is nagyon sok mindent megígérek a választóimnak, és ezeket aztán soha nem tartom be. De minek is? A választókat már az is boldoggá teszi, ha elmondom ezeket az ígéreteket... Az én legfőbb munkám az, hogy megtartsam a munkámat” – idézi az amerikai sajtó a névtelenségbe burkolódzó politikus vallomását.
A kötet mondanivalója egyetlen idézetben is összefoglalható: „Amerika hanyatlása visszafordíthatatlan és úgy tűnik, nincs senki Washingtonban, akit ez érdekelne. Isten segítsen nekünk!”

Naiv választok
Az egyelőre anonim szerző – nem meglepő módon – butának nevezi a választókat, akikkel szerinte mindent meg lehet etetni. Egészen pontosan úgy fogalmaz: könnyű manipulálni a „naiv és bégető bárányként viselkedő nemzet” tagjait. Máshol pedig ezt olvashatjuk: „Sokkal egyszerűbben lehet manipulálni az embereket, mint gondolnánk:, önimádó birkák, akik csupán az azonnali kielégülésre vágynak.”Ugyanakkor a politikusokat rövidlátónak mondja, akik csak az azonnali politikai haszonra összpontosítanak, a távlati – a jövő nemzedékek sorsát is meghatározó – célokra fittyet hánynak. „Állandóan ellent mondok önmagamnak, de ezt alig veszik észre. Az egyik pillanatban állást foglalok a közkiadások elszabadulása ellen, de a következő pillanatban már újabb támogatásokat szorgalmazok az oktatás és az egészségügy finanszírozására, munkanélküli segélyekre, vagy természetvédelemre” – írja a szerző. Értelmezésében választók és választottak szinte egymásnak termettek, megérdemlik egymást.
Persze X politikus szerint a kongresszusi képviselők, illetve a szenátorok nem egyszerűen hazugok és elvtelenek, de különböző lobbi-csoportok bábjai, akiknek választási kampányait különböző érdekcsoportok finanszírozzák, s a lobbisták évente mintegy hárommilliárd dollárt költenek a törvényhozók befolyásolására.

A rejtélyes Mr. X
Természetesen a szerző igyekszik saját személyét kiemelni a romlott közegből. Azt állítja, hogy mérsékelt politikus, aki segíti a szegény családok gyermekeinek oktatását. A percek alatt botránykönyvvé avanzsált kötet szerzőjével kapcsolatban természetesen ezernyi találgatás kapott lábra. Többnyire demokrata párti politikust sejtenek a rejtélyes X mögött, a New York Post című lap forrásai egészen pontosan egy visszavonulni készülő demokrata képviselőt, Steve Israel-t neveznek meg, akit arról is ismernek, hogy állandóan panaszkodott a lobbik tevékenysége miatt. A hírbe hozott képviselő azonban tagadta szerzőségét: „Majd, ha írok egy könyvet, azon rajta lesz a nevem” – fogalmazott Israel.
Természetesen minden érdeklődő a könyvet kiadó Mill City Press szerkesztője, Robert Atkinsontól igyekszik többet megtudni, ő azonban elhárít minden érdeklődést, még azt sem hajlandó felfedni, hogy a könyv szerzője még mindig tagja-e a kongresszusnak vagy már visszavonult. Magyarázatképpen azt viszont elmondta: X kongresszusi politikusnak az anonimitás adja meg azt a szabadságot, hogy leleplezhesse a politikai élet sötét titkait.