Együtt is lehet vinni a tudás fáklyáját!

Az emberiség fáklyavivői egy olyan könyv, melyben földünk vallásalapítóinak, kiemelkedő hatású szellemi tanítóinak képes életrajzát fűzték össze a szerkesztők. A nagyszabásúnak ígérkező mű – lévén a kezembe kerülő kötet csupán első része a sorozatnak , a kereszténység szentjei mellett Ázsia, Európa és Afrika legkiválóbb gondolkodóival is megismertet minket.

Vallásalapítók egymás mellett
Tibet dalai lámái, Jézus, Mohamed… mind egy helyen, békében, vallási feszültség, háborúság nélkül – szép volt Etalon Kiadó! Ami azonban (ezen csodán felül) még érdekesebbé teszi a könyvet az az, hogy a fenti ismert, történelmi alakok mellett olyan emberek portréi is bekerültek a kötetbe, akik élettörténetéről nem feltétlenül olvastunk sokat, mindazonáltal legalább annyira nagy hatással voltak koruk és világuk nézeteinek alakulására, mint a nagy vallásalapítók. Konfucius, Krisna, Zarathusztra csupán néhány azok közül a gondolkodók közül, akikre minden valamire való filozófus hivatkozik, és akiktől minden nagymellényű bölcsész idézni próbál, alátámasztva saját, eredetinek vélt elméletét. Ez utóbbiaknak pedig kétségkívül hasznára válhat a Fáklyavivők, hiszen a legfontosabb történelmi adatok leírása mellett néhány, könnyen megjegyezhető (és viták során még könnyebben „dobálható”) idézet is helyet kapott a könyvet díszítő képek mellett. Minden gondolkodóról több, alig ismert, de nagyon is kifejező metszetet sikerült rendkívül jó minőségben a könyvre nyomni, még színesebbé téve az egyébként is igencsak különböző alakokat magába foglaló kötetet. Ráadásul Szókratész és Platón feltűnése a lapok között biztosít minket: az emberek vallás utáni vágyára való apellálás nélkül is lehet maradandót, idézendőt alkotni! 

Ókortól napjainkig
Az ókornál azonban nem állhatunk meg! Mert mi értelme van megismertetni minket a dicső és tiszta múlttal, ha nem vagyunk tisztában vele, hogy milyen nemes- és vadhajtások keletkeztek az eredeti tanokból? Ezt az igazságot szem előtt tartva a szerkesztők különös gondot fordítottak arra, hogy 20. századi filozófusoknak is helyet szorítsanak a lapok hasábjain. Japán, India és a keresztény világ példa értékű életet élő remetéiről és gondolkodóiról is olvashatunk… A kiváló szerkesztésnek és lényegre törő leírásoknak köszönhetően pedig könnyedén párhuzamokat fedezhetünk fel nagy elődeik (pár lappal odébb részletezett) munkássága és az évezreddel később élt követőik gondolatai között. De persze a csodálandó párhuzamok léte, avagy még inkább azok hiánya is bizonyítja, mennyit változtak egyes tanok az új világ kihívásai és a globalizáció következtében. Rájövünk: vannak örök erények és olyan példák, amelyeket csak a körülmények hívnak életre. Ha a kettő között nem tudunk különbséget tenni, akkor születnek az élhetetlen, kizárásra törekvő vallási irányzatok, melyek megkeserítik a velük érintkezők életét.

Igényes, helytálló, rendszerező
Gyönyörűen kivitelezett, gondosan megszerkesztett könyvet vettem a kezembe, amikor elhatároztam, Az emberiség fáklyavivőiről fogok írni. Igényes, tartalmilag helytálló, rendszerező jellegű könyv, amely ráadásul bármely könyvespolc díszévé válhat. Bízom benne, hogy a második kötet is ilyen kiváló…