A török, a fűrész és az ifjú pár (na, meg persze a könyvek!)

Aggodalomra semmi ok, a következőkben nem egy vérfagyasztó bűnesetről olvashatnak, sőt, a történet kifejezetten happy enddel végződik. De menjünk szépen sorjában.

Kép forrása

Giacomo fűrészüzeme
Azzal kezdem, hogy ha Önök közül netán valaki épp most csomagol, hogy az olasz csizma sarka felé induljon nyaralás céljából, feltétlenül vegye fel a programpontok közé a Baritól nem messze fekvő Bisceglie (ejtsd: Biselje) község könyvesboltját, amely igazi csemegét jelent a könyvbarátok számára. Már az üzlet neve sem hétköznapi, ugyanis bejárata fölött ezt olvashatjuk: Az öreg fűrészüzem és más történetek. 
Hogy megismerjük e név eredetét, egészen az 1400-as évekig kell visszanyúlnunk, amikor is Puglia vidékét sorozatos török támadások érték, s így Bisceglie is arra kényszerült, hogy megerősítse falait. Ezért bástyákat építettek, melyek egyikét, a San Gennaróról (magyarul Szent Januáriusz) elnevezettet vásárolta meg 1956-ban Giacomo Mastrototaro, aki ezen ősrégi falak között kezdte meg működését: fűrészüzemet nyitott, ahol nyárfából ládákat készített, amelyek aztán útnak indultak, hogy eljuttassák a környék gyümölcseit a világ számos pontjára. Amikor aztán a kilencvenes években a műhely elköltözött, a régi falakat restaurálták, hogy visszakapják eredeti jellegüket. 

Kép forrása

Könyv és faforgács
Négy évvel Giacomo halála után történt, hogy két könyvkereskedő, akiket elbűvölt a hely atmoszférája, úgy döntött, itt nyitja meg könyvesboltját. A tulajdonosok igyekeztek hűek maradni az előzményekhez: a helyiségekben, amelyek falaiból napjainkban is a faforgács finom illata árad, fából készültek a polcok, a bútorok. Az alagsorba gyönyörű falépcső vezet, s a könyvek fölött egy hatalmas, szintén fából készült és lámpákkal megvilágított installáció vet varázslatos fényeket az ódon falakra. 
A bolt nem csupán a könyvek széles választékával várja azokat a szerencséseket, akiknek lehetőségük adatott, hogy ellátogassanak erre a nem mindennapi helyre, de emellett teret ad sok rendezvénynek is. Író-olvasó találkozók, koncertek, kiállítások, konferenciák és egyéb események kerülnek megrendezésre, nemrégiben pedig egy házasulandó pár döntött úgy, hogy ezen a mindkettejük számára kedves helyszínen mondják ki a boldogító igent.

Kép forrása

Esküvő a könyvek között
Az ifjú pár mindkét tagja ugyanis „láncolvasóként” definiálja önmagát, életük egy pillanatát sem tudják elképzelni olvasnivalók nélkül. Ahogy a vőlegény nyilatkozta: még a samponosflakont is kiolvassa, ha ennél értelmesebb szöveg nincs épp a keze ügyében. Úgy gondolták ezért, hogy közös életük legfontosabb napját úgy tehetik még emlékezetesebbé, ha olyan helyszínt választanak, amely tükrözi mindkettőjük legfőbb szenvedélyét. Így esett, hogy az informatikus fiú és a telefonos operátorként dolgozó menyasszony a hajdanvolt fűrészüzem falai között mondta ki a boldogító igent.
„A magam részéről imádom az amerikai bűnügyi regényeket, az olasz thrillert és a történelmi témájú könyveket. Legutolsó olvasmányaim az Isteni színjáték, a Biblia és a Korán” – meséli a férfi. 
„Az én kedvencem pedig Roald Dahltól a Charlie és a csokigyár, ezt választottuk a meghívó témájául is” – mondta az ara.
Nekik innen is kívánom, hogy közös életük legyen édes, mint a csokoládé (persze csakis prémium minőségű), a kedves olvasóknak pedig azt, hogy saját szemükkel és orrukkal tapasztalhassák meg a régi fűrészüzem hangulatát, illatát.