Könyvégetés Lengyelországban

A könyvégetés nem szép dolog. Rossz emlékeket idéz. Meg persze az agresszív ostobaság sötét füstje is ott lebeg a könyvmáglyák fölött. Hogy efféle akcióra mégis sor kerülhet napjainkban, az megrázó hírként járta be az internetet. Sokan nem hitték el, vagy pontosabban áprilisi átverésnek gondolták, a képeket, híreket, amelyek szerint a lengyelországi Koszalin városában könyveket égetnek katolikus papok. 

Kép forrása

Könyvek a máglyán
Mint az rövidesen kiderült, az akció nem vicc. A könyvégetés szervezői megerősítették, hogy kezdeményezésük komoly szándékokkal zajlott. Az „SMS a Mennyországból Alapítvány” karizmatikus és ókonzervatív katolikus-hittérítő csoport a Balti-tenger partján található, nyugat-pomerániai városka egyik lakótelepén olyan tárgyakat gyűjtött a hívek körében, amelyeket a „bálványimádás” példáinak tartanak: a Harry Potter-sorozathoz, illetve a Twilight (Alkonyat)-sagához tartozó fantasy-könyveket, több olcsó díszként tartott hindu istenszobrot és még egy Hello Kittys esernyőt is, hogy azután nyilvánosan elégessék őket.
A bizarr hatás fokozása érdekében mondjuk el azt is, hogy a csoportot vezető Rafał Jarosiewicz atya tavaly még azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy autója hátuljába szerelt „mobil gyóntatószékkel” járta az országot, az utca emberét bűnei megbánására és megtérésre biztatva.
A máglyagyújtásra egyébként egy arra kijelölt lakótelepi szalonnasütő-helyen került sor. Ide hordták a könyveket, szobrokat, kacatokat, hogy Mózes V. könyvében a 7. fejezet 25. sora szerint járjanak el.
„Az ő isteneiknek faragott képeit tűzzel égesd meg; az azokon lévő ezüstöt és aranyat meg ne kívánd, és magadnak el ne vedd, hogy tőrbe ne essél miatta; mert útálatosság az az Úr előtt, a te Istened előtt.”

Kép forrása

Vallás és mágia
És itt álljunk is meg egy rövid magyarázatra. 
A Harry Potter-sorozat 1997-es indulása óta már sokszor kapott kritikát vallásos, katolikus körökből azért, mert szerintük a gyerekek körében „a boszorkányságot” népszerűsíti. Csakhogy ma már a boszorkányság a keresztény egyházi tanítások szerint nem azt jelenti, amit a Malleus maleficarum, a híres Boszorkánypöröly megjelenésének idejében jelentett. 
A mágia és a kereszténység ugyanis a mai, egyébként igen logikus felfogás szerint kizárják egymást. A mágikus szemlélet szerint a mágia egyetemes erejével tudja befolyásolni a világot az, aki rendelkezik a megfelelő tudással, képességgel. Olyasféle erő ez, mint minálunk a gravitáció, csak sokkal erősebb, és a nehézkedéssel szemben végül is könnyen irányítható. 
Azokban a kultúrákban, amelyekben istenekben és a mágiában párhuzamosan hisznek, mint például az ókori Egyiptomban, a mágikus praktikák az istenek befolyásolására is alkalmasak, a mágikus erő, ebben az értelemben az istenek hatalmánál is nagyobb tényező. 
Természetesen a keresztény felfogás szerint isten mindenható, tehát semmiféle mágikus ténykedéssel nem lehet befolyásolni. A világban isten akarata korlátlanul érvényesül, ami azt is jelenti, hogy például a mágikus hatás egyáltalán nem érvényesül. A modern keresztény tanítás szerint a mágikus felfogás nem azért „útálatosság az az Úr előtt” mert ártalmas, bűnös ténykedés, hanem egyszerűen azért mert ostobaság. 
Ebben a tekintetben a vallás és a tudomány száz százalékosan egyetért. 

Kép forrása

A sátán útja
Persze a lengyelországi könyvmáglyán nemcsak mágikus mesekönyvek hamvadtak el, hanem jól láthatóan akadtak mindenféle keleti jellegű vallás, szekta, mozgalom kiadványai, könyvei, relikviái is. (Nem is beszélve a Hello Kittys esernyőről, aminek istentelenségére még nem sikerült magyarázatot találni.)
Hogy a védikus, buddhista, illetve általában az ezoterikus tanítások ismét szemben állnak a kereszténységgel, azt nem kell magyarázni. A vallási piac sem korlátlan. Senki nem szereti a konkurenciát. (Bár a riválisokkal szemben vívott marketingháború eddig szolidabb eszközökkel zajlott.) Azzal például, hogy keresztény részről, főleg a hagyományos nagy egyházak felől előszeretettel hangoztatják, hogy az efféle tévtanok az ördög eszközei arra, hogy – letérítve a hit egyház által kikövezett útjáról – megnyerje magának a tévelygő lelkeket.
De ebben nem ért egyet vallás és tudomány.