Művészkönyv nem művészeknek

Kickstarteres barangolásom során találtam rá az Etherington fivérek How to think when you draw. Vol2 vagyis a durva fordításban, Hogyan gondolkodj, ha rajzolsz 2 című könyvére, amely hihetetlen népszerűsége miatt keltette fel a figyelmem. A könyv célja lényegében, hogy még a legkétbalkezesebb ceruzaforgatókból is legalább haladó szintű művészt faragjon, ehhez pedig tényleg minden segítséget megad az alapvető „mire figyeljünk” tanácsokon át, a részletes illusztrációkig. És hogy bejött-e az ötlet? Nos, az nem kifejezés. A könyv népszerűsége ugyanis egészen elképesztő. 

Kép forrása

Rajzolj és támogass!
Aki esetleg még nem ismeri, a Kickstarterről egy korábbi cikkemben olvashat bővebben, itt csak röviden annyit, hogy a Kickstarter egy oldal azoknak, akiknek van valamilyen projekt-ötletük, de nincs pénzük, hogy megvalósítsák. A Kickstarter összeköti a művészeket, fejlesztőket, ötletgazdákat az emberekkel, akik aztán valamilyen csekély jutalomért (például egy ajándékkönyvért vagy azért, hogy a nevünk szerepeljen a köszönetnyilvánítás rovatban) cserébe összedobhatják a projekt elkészüléséhez szükséges pénzt. Vagy akár jóval többet is, egy jó ötlettel ugyanis igen komoly összegeket lehet összekalapozni. 
Így történt ez alkalommal is, amikor rátaláltam a rajzolós könyvre. A szerzők ezerháromszázhuszonegy dollárban állapították meg a könyv megszületéséhez szükséges összeget, jelen pillanatban azonban egészen konkrétan már több mint négyszáztizenötezer dollár, vagyis több mint száztizenhatmillió forint összegyűlt, hála a lelkes érdeklődőknek. Mindezt úgy, hogy még hátra van hét nap a gyűjtésből. Ha pedig egy projekt az elkészültéhez szükséges pénzösszeg több mint háromszázszorosát kapja, akkor az tényleg egy jó projekt. És hol van még a vége. 

Kép forrása

Fülek, orrok, zászlók, hegyek
Az alkotó testvérpár Lorenzo és Robin Etherington nem a semmiből tört be a művész-köztudatba, már korábban is letették névjegyüket a képregény szakmában, olyan nevekkel dolgozva együtt, mint a The Telegraph, a The Guardian, a Hasbro, a BBC, a Disney, vagy épp a DreamWorks. Miután számos képregényük megjelent, valamint számos történet megszületésében játszottak szerepet, néhány évvel ezelőtt új projektbe kezdtek. Ez volt a How to think when you draw, ami ingyenesen elérhető, óriási online enciklopédiának indult. A felüket ma is fellelhető, itt például kétszáz dolgot tanulhatunk meg lerajzolni, például füleket, orrokat, zászlókat, hegyeket de akár lávát, robotkarokat vagy szellemeket is. 
Igaz, ez csakúgy, mint maga a könyv, pusztán angolul elérhető. Magyar fordítás egyelőre sajnos nem készült, de az illusztrációknak és a kevés szövegnek hála, mély nyelvtudás nélkül is teljesen érthető, követhető és élvezhető. 
Mivel az internetes verziónak hamar igen nagy sikere lett, ezért a testvérpár úgy döntött, hogy nyomtatva, könyv formájában is kiadják a munkájukat. Ehhez azonban már komolyabb összegre volt szükségük, így kevéssel több, mint egy évvel ezelőtt, mint manapság oly sokan mások, ők is a közösségi finanszírozáshoz fordultak. Az akkor célként megjelölt ezer fontos összeget hihetetlenül hamar elérték, végeredményben pedig kicsivel több, mint kétszáznegyvenháromezer font (jelenlegi árfolyamon nagyjából nyolcvankilencmillió forint) került a számlájukra. Valószínűleg ekkor dönthettek úgy, hogy itt bizony lehet keresnivalója egy esetleges folytatásnak is. 

Kép forrása

Csak a Kickstarteren
A testvérpárnak pedig ismét igaza lett. A második rész még meg el se készült teljesen, de már most több mint százmillió forintnyi bevételt hozott úgy, hogy az utolsó napokban általában még megugrik a támogatók száma. Szóval ez az összeg valószínűleg még jelentősen gyarapodni fog. Ezt támasztja alá az is, hogy csak az előző bekezdés megírása alatt plusz száznegyvenkét dollár összegyűlt. 
És hogy mennyibe fog kerülni ez a kiadás a könyvesboltokban? Semennyibe, ugyanis az alkotók elmondása szerint sem ott, sem online nem lesznek megvásárolhatóak. Csak és kizárólag Kickstarteren keresztül lehet hozzá jutni, egy legalább huszonöt dollár értékű támogatásért cserébe. 
Aki azonban nem elégedne meg csak a második résszel, vagy netalántán egyéb különlegességekre is fájna a foga, annak ennél mélyebben a zsebébe kell nyúlnia. A második mellett az első rész megszerzéséhez ötven dollárt, a teljes csomaghoz, amelyben egyéb művészi kiadványok is szerepelnek, pedig száznegyvenöt dollárt kell legalább kicsengetni. Aki tehát kedvet kapott, komoly alkotóművészi álmokat dédelget, vagy csak nagyon szeretne a pálcikaemberek és háromszögek mellett komolyabb formákat is életre hívni, az ne habozzon, már csak egy hete van megszerezni az Etherington fivérek könyveit. 
A projekt Kickstarter oldala itt található.