Kapsz egy könyvet!

Február 14-én mindenki szerelmes. Az is aki nem. Megveszi a plüss-szivecskét, a virágot meg a bonbont, illetve a páros hagyomány (no, meg az aktuális divat-diktatúra) szerint szükséges egyéb szeretet-szimbólumokat, és ünnepel, mint jólnevelt szerelmes. 
De mi van azokkal, akik tényleg nem szerelmesek? Mondjuk, azért, mert már elmúlt. Vagy mert még nem érkezett meg. Vagy mi van azokkal, akik éppen két szerelem közötti mély és kilátás nélküli érzelmi szakadékban üldögélnek, várva boldogabb idők eljövetelét? 
Nos, ezen a jeles napon nekik szól vigasztaló jellegű írásunk. Ma van ugyanis a Nemzetközi Könyvajándék Nap!
Aki tehát nem szerelmes, ajándékozzon könyvet! Meg talán az is, aki szerelmes… Sokkal jobb, mint egy idétlen, szívecskés bögre.


Kép forrása

Kapjon könyvet minden gyermek
Nemzetközi Könyvajándék Nap célját így foglalja össze a kezdeményezés honlapja: Kapjon könyveket a lehető legtöbb gyermek! Persze ennél egy kicsit bővebben is kifejti a felület a jeles napon előttünk álló feladatokat. Idézem: „Ajándékozzon egy könyvet egy iskolának, szeretteinek és/vagy barátainak!  Ajándékozzon el olyan könyveket, amelyekre már nincs szüksége! Hagyjon el könyveket parkokban, padokon! Legyen kreatív!” (Már úgy értve: ötletesen lepjen meg idegeneket és/vagy ismerősöket könyvekkel!)
A Nemzetközi Könyvajándék Nap hivatalos oldala egyébként itt található, Facebook felülete pedig emitt érhető el. 

Kép forrása

Tucatnyi ország csatlakozott
A könyves napot 2012-ben hirdették meg először és már az első évben tizenkét ország csatlakozott a kezdeményezéshez. Az ötlet annyira egyszerű, bájos és szerethető, hogy már az első esztendőben több tízezer gyerekhez jutottak el könyvek, könyvadományok. Magyarországon két-három éve jelent meg a kezdeményezés. De a program nem minden évben tud megmozgatni komoly tömegeket. Pedig a szervezők azt szeretnék elérni, hogy ezen a napon minden felnőtt adjon egy könyvet egy gyermeknek.
Nem nagy dolog, mondhatjuk, ám valószínűleg nem is olyan könnyű elérni. Magyarországon azonban, ahol kiváló könyvtári hálózat áll az olvasáskultúra szolgálatában, gördülékenyebben megvalósítható cél lehet az, hogy a gyerekek könnyebben, gyakrabban férjenek hozzá az olvasnivalókhoz, ismerjék föl a könyvekbe zárt csodák nagyszerűségét. 

Kép forrása

Irány a könyvtár!
Ezen a napon ezért nemcsak a könyvkedvelő felnőttek lepik meg könyvekkel a gyerekeket, vagy éppen a felnőtteket, de nagyon sok településen a könyvtárosok is különleges programmal készültek a Nemzetközi Könyvajándék Napra. 
Sok könyvtárban könyvajándék polcot hoznak létre, ahová bárki kiteheti elajándékozni való könyvét, illetve ahol bárki találhat kedvére való ajándékkönyvet. Máshol szerveznek csoportos könyvajándékozást, közös mesélést, felolvasást, könyves csevegést és mindenféle egyéb programot, főleg gyerekeknek, de sokszor felnőtteknek is.
Érdemes tehát megnézni a helyi könyvtár honlapját, vagy hazafelé a könyvtár irányába tenni egy kanyart, hiszen biztosak lehetünk benne, meglepetéssel várják a látogatókat.