Olvassunk sörösdobozt!

Egy tízeurós könyvhöz elég tizennyolc-húsz kg alumínium, egy közepes méretű szótár tíz kg sárgaréznek felel meg, tizenkét kg vörösréz pedig egy földrajzi atlaszt ér. Nem, kedves olvasók, nem a színesfémgyűjtők esti iskolájának speciális adatait látják. Fentiek egy olasz könyvesbolt kezdeményezésének tarifái. 

A részleteket Kőfalvi Rita találta egy salernoi újságban.


Kép forrása

Olvassunk sörösdobozt! 
Na jó, ez önmagában még nem lenne túlzottan izgalmas, hiszen hamarabb kiolvasnánk, mint ahogy elfogy a sörünk, ráadásul a rajta szereplő szöveg sem igazán izgalmas. Egy olasz könyvkereskedő, Michele Gentile ötlete nyomán azonban – ha áttételesen is – az emberiségnek még ezek az eldobásra szánt és a környezetvédőknek egyre komolyabb fejtörést okozó teremtményei is hozzájárulhatnak egy-egy könyvtár gyarapításához. A lelkes könyvesbolt-tulajdonos ugyanis néhány éve egy érdekes kezdeményezést indított el: ilyen és ehhez hasonló fémhulladékért cserébe a környezettudatos polgár olvasnivalót választhat Gentile úr boltjának polcairól.

Kép forrása

Italosdobozok, drótok, huzalok
„A célom ezzel részben a könyvesboltok támogatása volt, hogy elsősorban a gyerekek bevonásával, felfrissítsük kissé a könyvkereskedelem vérkeringését” – magyarázza Gentile. – „De amellett, hogy népszerűsítjük az olvasást, a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára is felhívjuk a figyelmet.”
De nézzük, hogyan is működik ez a gyakorlatban!
„Aki szeretne csatlakozni a kezdeményezéshez, nem kell mást tennie, mint elkülönítve gyűjtenie a fémhulladékot. Gondolok itt alumíniumból, rézből vagy ólomból készült tárgyakra, mint például az italosdobozok, drótok, huzalok és hasonlók. Amikor összegyűlt egy jó adag, bárki elhozhatja a boltomba, a Pollában lévő Ex Libris könyveskávézóba. Itt lemérjük, és cserébe a megállapított súlynak megfelelő mennyiségű könyvet vihet haza a beszolgáltató. A fémhulladékot aztán a helyi feldolgozótelepre szállítjuk, hogy később újrahasznosításra kerüljön.”

Kép forrása

Egy fecske is csinálhat nyarat
Viszonyításképpen álljon itt néhány példa: egy tízeurós könyvhöz elég tizennyolc-húsz kg alumínium, egy közepes méretű szótár tíz kg sárgaréznek felel meg, tizenkét kg vörösréz pedig egy földrajzi atlaszt ér.
Az ötlet nagy sikert aratott az iskolák körében. Michele Gentile nem titkolt célja már a kezdetekkor az volt, hogy egy olyan hálózatot hozzon létre, amely Olaszország-szerte segíti nemcsak a könyvkereskedelmet, de a környezettudatos gondolkodásra nevelést is. Az Olaszországi Szülők Mozgalmával (Moige) karöltve és a környezetvédelmi minisztériummal, valamint egy nonprofit szervezettel összefogva, immár kilencvenkét iskola harmincnyolcezer diákját vonták be a programba az ország számos területéről. Ahogy honlapjukon lelkesen beszámolnak róla, a gyerekeken keresztül már több mint kilencvenezer felnőttet (szülőket és tanárokat) is megnyertek ennek a nemes kezdeményezésnek. A munka a jövőben is folytatódik: felvilágosítóutakat, programokat szerveznek, hogy minél szélesebb körben népszerűsítsék Gentile úr kezdeményezését, ékes bizonyítékát szolgáltatva ezzel annak, hogy egy fecske is csinálhat nyarat.