Acqua Alta, Velence

Egyszer volt, hol nem volt... – így is kezdődhetne ez az írás, amely egy mesebeli boltocskáról szól. Ez a varázslatos hely azonban nemcsak volt, hanem ma is bárki megcsodálhatja, és még csak az Óperencián túlra sem kell elutaznia. Elég, ha ellátogat Velencébe, a lagúnák városába. Itt ugyanis, a híres Szent Márk tértől nem messze, egy félreeső kis utcácskában található a világ egyik legkülönösebb könyvesboltja, melyet akár csónakon is megközelíthetünk. A bolt neve Acqua Alta, ami magyarul magas vízállást, dagályt jelent. Nem véletlenül kapta ezt a nevet. Bámulatba ejtő, egyedülálló hely mind történetét és tulajdonosát tekintve, mind megjelenését és árukészletét illetően.

Kép forrása

Gondolákban, kenukban, csónakokban és kádakban
A könyvesbolt ötlete 2004-ben pattant ki Luigi Frizzo fejéből, aki ugyan vicenzai születésű, de Velencében nőtt fel. Kreativitásának és zsenialitásának köszönhető és talán a sok-sok, utazással töltött esztendőnek, hogy itt, ebben az amúgy sem mindennapi városban megszületett különleges, párját ritkító vállalkozása. Azt is mondhatnánk, hogy egész Velence tükröződik ebben a könyvekből, különös bútorokból, macskákból és persze sok vízből összeálló mikrokozmoszban, hiszen annak érdekében, hogy az óriási mennyiségű kötetet megóvja a be-beáramló tengervíztől, nem polcokon helyezte el azokat a tulajdonos, hanem gondolákban, kenukban, csónakokban és kádakban. 
Számítógépes katalógus sincs, amelynek segítségével gyorsan megtalálhatnák a kívánt olvasnivalót. Meg kell bízzunk az egyébként elbűvölő Luigiban, aki kapásból megmondja bármelyik könyv helyét ebben a labirintusban.

Kép forrása

A vészkijárathoz vezető, könyvekből épített lépcső
Frizzo úr, a kissé Casanovára emlékeztető könyvárus szakértő idegenvezetőként kalauzolja mindazokat, akik boltjában felfedezőútra indulnának. Fáradhatatlanul válaszolgat a kíváncsiskodók kérdéseire, és széles mosollyal mutatja turistáknak és vásárlóknak kicsiny birodalma legnagyobb büszkeségét: a vészkijárathoz vezető, könyvekből épített lépcsőt.
A könyvlépcső valójában arra szolgál, hogy az ablakból a látogatók megcsodálhassák a lagúnákat és a palotát, amelyet a híres olasz képregényrajzoló, Hugo Pratt Corto Maltese, a Sós Tenger Balladája című történetének helyszínéül választott. De miként Luigi egy interjúban elmesélte, ami igazán nagy szám ebben, az nem is annyira a panoráma, mint inkább ez a bizonyos lépcső. Biztosíthatom önöket, valóban elképesztő! De aggodalomra semmi ok, egyetlen könyvnek sem esett bántódása az ügy érdekében: csupán arról van szó, hogy Frizzo mester felhasználta a sérült, zúzdába szánt könyveket, és el kell ismernünk, igazán kreatív módon! 
A vészkijárat szintén említésre méltó: vízre néző ablak székekkel és egy kis dívánnyal, ahonnan élvezhetjük a dagály okozta tengermozgás látványát és akár integethetünk az elhaladó gondolásoknak.

Kép forrása

Könyvek alkotta labirintusba pottyantunk
Az óriási könyvkupacok között egyszerű, kézzel írt táblácskák segítenek eligazodni. A címek sora szinte végtelen. Rengeteg használt, antikvár és máskülönben beszerezhetetlen kiadvány megtalálható itt a kitartóan kutakodó könyvbarátok nagy örömére, de bestsellerek is, valamint olyan, meglehetősen ritka példányok, mint például A kis herceg meséje venetói dialektusban. Némi türelem és szerencse segítségével végül egy régen áhított kinccsel távozhatunk. Ám ha semmi ilyesmit nem talál a kedves olvasó, akkor se bánkódjon, hiszen legalább láthatta a világ egyik legszebb könyvesboltját!
Felmerülhet bennünk, miképp maradhat életben hosszú távon egy ilyen, a könyvpiaci logikának teljességgel ellentmondó vállalkozás. Pedig úgy tűnik, a rendezetlenség és összevisszaság dacára nagyszerűen működik, rengeteg látogatót vonz és fittyet hány mindenféle gazdasági krízisnek. A titka talán épp ez a kuszaság: elveszhetünk itt a világirodalom remekei között, elképzelhetjük, hogy egy valódi, könyvek alkotta labirintusba pottyantunk, miközben lépten-nyomon előkapjuk a fényképezőgépet, hogy minden rejtett zugát megörökítsük ennek a varázslatos birodalomnak. Kell ennél több az olvasás szerelmeseinek?
Ha a kedves olvasó kedvet kapott, hogy meglátogassa ezt a nem mindennapi intézményt, keresse a Calle Lunga Santa Maria Formosán, ahol minden nap 9-20 óráig várja a kalandvágyó könyvbarátokat.

Forrás