Különleges korszakban élünk

Manapság sokat lehet hallani a hermetikus tanokról. Tudományos és népszerűsítő könyvekben egyre többet olvasni a hermetikához kötődő különféle szellemi hagyományokról, alkímiáról vagy rózsakeresztes mozgalomról. Az európai kultúrának ezek a szerteágazó vonulatai föltehetően a hellenizmusban gyökereznek, kezdetben nagy hatást gyakoroltak a keresztény teológiai gondolkodásra is. Főleg a XVI–XVII. században erősödtek fel újra, korunkban pedig ismét divatba jöttek.
Baricz Magdolnát, az Aquarius Kulturális Alapítvány elnökét az alapítvány tevékenységéről és a rózsakeresztes gondolatokról kérdeztem.


Kép forrása

– Az Alapítvány 2017 februárjában egy az OSZK-ban tartott, nívós kiállítással egybekötött konferencia szervezőjeként mutatkozott be a nagyközönségnek. Az Isteni Bölcsesség – Isteni Természet című kiállítás pazar anyagot vonultatott fel, elsősorban a XVII–XVIII. századi rózsakeresztesség illusztrált kiadványaiból. A 2017. február 18-i konferencia pedig nem csupán a hazai és nemzetközi előadók impozáns névsorával, de az OSZK dísztermét zsúfolásig megtöltő közönség élénk érdeklődésével is feltűnést keltett.
– Az eseményről a Könyvkultúra Magazin is beszámolt. Önök hogyan értékelték a rendezvényt? Milyen visszajelzéseket kaptatok?
– A fő fókuszt az Isteni Bölcsesség – Isteni Természet című kiállítás jelentette, amelyen, mint a nemzetközi vándorkiállítás hatodik állomásán, ötvenkét tizenhetedik századi könyv és illusztráció került bemutatásra, amelyek a rózsakeresztes kiáltványok és az általuk inspirált kéziratok üzenetét jelenítették meg a tizenhetedik század képi nyelvén. Ezt kísérte a tudományos konferencia Hermetikus Reformáció

címmel, elismert nemzetközi és magyar szakértők részvételével. A konferencia arra a kiállításon is megjelenő vizuális nyelvezetre fókuszált, amely a világ és az ember hermetikus reformációjának elérését mutatja be, és arra ösztönöz. A konferencia Keserű Bálint professzor úr előtt is tisztelgett, aki sokat tett azért, hogy e szellemi áramlatok magyarországi és közép-kelet-európai hatását megértsük, valamint ezek jelentősége nemzetközileg is elismertté váljon. A harmadik vonulatot a kiállítást kísérő tárlatvezetések jelentették, amelyek a kiállítás kultúrtörténeti, filozófiai vonatkozásait mutatták be, egy-egy adott témára, a kiállított művekre és azok szerzőire világítottak rá, a mai ember számára is érdekes, inspiratív kérdéseket, gondolatokat vetettek fel. Rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk, minden résztvevő számára nagyon élénk tapasztalásokat hozott, számos emlékezetes és megérintő pillanattal. Inspiráló élményt jelentett a kapcsolódó könyvek, a hátterük és a magyar vonatkozások mélyebb megismerése.


Kép forrása

– A kiállítás anyagát javarészben az amsterdami Ritman Könyvtár hozta. Mit érdemes tudni a Ritman Könyvtárról? Milyen a kapcsolatotok velük?
– A Ritman Könyvtár egy holland, magántulajdonban lévő könyvtár, amelyet Joost R. Ritman alapított, azzal a céllal, hogy a „keresztény-hermetikus” hagyomány műveinek gyűjtőhelye és élő szellemi műhelye legyen. Az Aquarius Kulturális Alapítvány évek óta gyümölcsöző szakmai kapcsolatot ápol a Ritman Könyvtárral, így léphettünk be összekötő hídként a magyar események megszervezésébe. Esther Ritman igazgató asszonnyal közös célunk volt, hogy a rózsakeresztes kiáltványoknak negyedik centenáriumuk alkalmából méltó emléket állítsunk Magyarországon is.
– A kiállítás és a konferencia témája a rózsakeresztesség volt. Bár a magyar műveltségben komolyan jelen van ez a hagyomány, mégis rá kell kérdeznem: Mi a rózsakeresztesség? Honnan ered? Mit mond a mának?
– A XVII. század elején jelentek meg azok az iratok, melyek Christian Rosenkreutzról és a Rózsakeresztes Szerzetről tudósítanak: Fama Fraternitatis – A Rózsakeresztes Szerzet kiáltványa, Confessio Fraternitatis – A Rózsakereszt Szerzetének hitvallása, Christian Rosenkreutz Alkímiai Menyegzője. Hozzájuk tartozott többek között Tobias Hess orvos, Johann Valentin Andreae teológus és Christoph Besold ügyvéd is. Végül a XX. században is van olyan szellemi közösség, melynek tagjai a rózsakeresztes hagyományt folytatva személyes spirituális ösvény bejárására vállalkoznak.

Kép forrása

– Az OSZK-s konferenciát egy másik is követte. Jelképek a lélekhez. Hermetikus, gnosztikus és rózsakeresztes képi eszenciák régen és ma címmel 2017. november 25-én a K11 Művészeti és Kulturális központban szerveztetek egy nagyon színvonalas, kötetlen légkörű dialógust, melyen az OSZK-s előadók közül is néhányan részt vettek. Az Alapítvány ugyanakkor több igényes kiadványt is megjelentetett. Az OSZK-s kiállítás katalógusa minden bibliofil igényt kielégít, nemrég kiadtátok Meyrinck A fehér dominikánus című regényét is. Van-e más nyomtatott vagy elektronikus anyag, amin dolgoznak? Mik a jövőbeni terveik?
– Az Isteni Bölcsesség – Isteni Természet című könyv több is, mint kiállítási katalógus. A magyar nyelvű kiadvány, szintén szakmai együttműködés eredményeként, százhatvannyolc oldalon nyújt kivételes művelődéstörténeti áttekintést a XVII. században Németországban megjelent rózsakeresztes kiáltványokról és az általuk inspirált kiadványokról. Jelenleg is nagyon sok elképzelés, lehetőség és együttműködési alternatíva áll előttünk, amelyek megvalósulásáról rendszeresen hírt adunk az aquariuskincsei.hu weboldalunkon és facebook oldalunkon is. Most a frissen megjelent Utazás a Váratlanba című dvd-t említeném. Ez a dokumentumfilm a rózsakeresztes kiáltványokat és az általuk felvetett kérdéseket jeleníti meg. Művészek, tudósok és spirituális keresők fejtik ki véleményüket inspirációról, bátorságról, kreativitásról és belső csendről. 
– Az Aquarius azt jelenti Vízöntő. Nos, mi a Vízöntő üzenete? Hogyan fogalmazza meg az alapítvány a küldetését? 
– Különleges korszakban élünk. Lehetőségünk nyílt arra, hogy szinte naponta átlépjük korábbi korlátainkat, új értékéket teremthetünk. Ehhez az egész világot és emberiséget megújító folyamathoz minden információ és erőforrás nyitott mindenki számára. Az alapítvány, szellemi kikötőként, továbbra is folytatja a különböző térben és időben megszületett szellemi kincsek kutatását és megelevenítését tevékenységein, rendezvényein keresztül, hogy minél több ember számára elérhetők legyenek.