Országjáráson a Csíksomlyói passió

A Csíksomlyói passió című nagyszabású produkcióból tízállomásos turnét tervez a Nemzeti Színház, amely a jövő évadban bátor, kompromisszumok nélküli programmal várja a közönséget – nyilatkozott a színház idei terveiről Vidnyánszky Attila igazgató.

Kép forrása

A legfontosabb színházi történet
A Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Csíksomlyói passió című előadásának szabadtérre átalakított verzióját huszonötezer néző látta a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben, a csíksomlyói pünkösdi zarándoklat helyszínén augusztus 18-án.
A Krisztus szenvedéseit elbeszélő darabbal az erdélyi bemutató után a tervek szerint turnéra indul a társulat.
„Számomra ez a legfontosabb színházi történet, ami eddig az életemben zajlott” – mondta Vidnyánszky Attila, hangsúlyozva, hogy az előadás életre szóló élményt adott mindannyiuknak. Mint hozzátette, a produkciót szeretnék bemutatni Magyarországon több helyszínen és külhoni területeken is.
 
Kép forrása  
       
Műsoron az Ember tragédiája
A Nemzeti Színház a Gyulai Várszínházzal együttműködésben a nyáron Szász János rendezésében mutatták be Székely János Caligula helytartója című művét. A produkciót adaptálják a Nemzeti színpadára, s ez lesz az első bemutatójuk.
A most induló évadában színre viszik Az ember tragédiáját. A sokadik változatban színpadra állított mű új bemutatójához a színházat ezúttal arénává alakítják, a játékteret körbeülik a nézők. A darab próbái már zajlanak.
Ugyancsak színpadra állítják Viktor Rizsakov Ivan Viripajev Álomgyár című darabját, amely parádés szövegezésű görbe tükör a filmek által meghatározott, amerikai életérzéssel átitatott valóságunkról. Az orosz író Részegek című darabját korábban nagy sikerrel mutatta be a színház.
Az Vidnyánszky Attila rendezésében a Tragédia mellett a Rocco és fivérei, Földes László Hobo műve, a Hé, magyar Joe! és a Sára asszony lesz látható az új szezonban.
A Sára asszonyt, Döbrentei Sarolta darabját a marosvásárhelyi Spectrum Színházzal közös produkcióban viszik színre, és Marosvásárhelyen és Budapesten is játszani fogják. 

Kép forrása

Rendezők és rendezések
Othello, a velencei címmel William Shakespeare darabját Kiss Csaba rendezésében játsszák. Cserhalmi György rendezésében pedig Örkény István Macskajáték című műve lesz látható. Silviu Purcarete rendezésében ezúttal a Meggyeskertet mutatják be. Csehov drámáját parádés szereposztással láthatja a közönség. Moliere Tartuffe című darabja David Doiasvili állítja színpadra. Az ismert grúz rendező remek formaművész, különleges produkcióra számíthatnak a nézők. Az idei évad műsorában helyet kapott még Robert Bolt Egy ember az örökkévalóságnak című drámája is, amely Csiszár Imre rendezésében látható.