Leonardo ’500

Rendkívüli kiállításra készül a firenzei Uffizi Képtár, s a rendkívüliséget csak fokozza, hogy olyan kivételes személyiségek játszanak szerepet a tárlat megvalósításában, mint Leonardo da Vinci, vagy Bill Gates. Igaz, hogy a két hírességet ötszáz év választja el egymástól, csakhogy Leonardo egyik leghíresebb vázlatgyűjteménye, a Codex Leicester Bill Gates tulajdona. Ő adja most kölcsön a rajzokat a képtárnak. 

Kép forrása

Bibliofil Gates
A Microsoft alapítójáról köztudott, hogy igazi bibliofil lélek, nagy rajongója mindennek, ami könyv, ami betű. Az talán kevéssé ismert, hogy Gates-nek van egy ritka könyvekből álló, elég komoly gyűjteménye. A válogatás sok történelmi jelentőségű könyvet tartalmaz, de van közöttük egy igazán egyedi darab is. A tulajdonos csaknem harmincegymillió dollárt fizetett a kötetért pár évvel ezelőtt és állítólag cseppet sem bánja, hogy egy kisebb állam éves költségvetését adta a könyvért. 1994-ben, amikor megvette a mappát – mert a nevezetes kódex inkább lapkollekció, mint igazi könyv – a vásárlás a legnagyobb összegű könyvbeszerzés volt. Amúgy a Codex Leicesternek nevezett kötet a világtörténelem második legdrágább könyve.
Nevét korábbi tulajdonosa – Thomas Coke, Leicester grófja – adta, aki 1719-ben szerezte meg a könyvet. 1980-ig a Leicester család birtokában maradt, amikor Armand Hammernek adták el. 
A Leonardo nevéhez köthető harminc tudományos szöveg közül a Codex Leicester a leghíresebb, leginkább a Gates vásárlása során elért magas ár miatt.

Kép forrása


Codex Leicester
A hetvenkét oldalas dokumentum több különböző téma köré szerveződő vázlatokat és ötleteket tartalmaz. Akadnak benne csillagászattal, természeti jelenségekkel foglalkozó lapok, szintén tartalmaz elméleteket a fosszíliák eredetéről, a levegőről és a mennyei fényről. Fő témája azonban a víz, elsősorban a folyók mozgása, illetve az, ahogyan a víz áthalad a különféle az akadályok között. Ehhez kapcsolódnak különféle hidak és gátak építésével kapcsolatos javaslatok és megoldások is.
Annak ellenére, hogy da Vincit zseniálisnak tartjuk, a kézirat érdekes adalékot kínál a tudományos tévedésekhez is. Az alkotó kifejti benne például azt a meggyőződését, hogy a Hold felszínén valójában víz lehet, ami a nap fényét tükrözi.
Természetesen a Codex Leicester tartalmaz Da Vinci futurisztikus gépei közül néhányat, persze leginkább olyanokat, amelyek soha nem valósulhattak meg.  Érdemes megemlíteni azt is, hogy ebben a kötetben is fellelhető Leonardo híres titkosírása, a nevezetes tükör-írás, amellyel a szerző védeni próbálta találmányait az illetéktelen ötletkalózok, a reneszánsz ipari kémek elől. Akkoriban még nem ismerték a szerzői jogok fogalmát…
Mára azonban a titkosítást feloldotta a tudomány. A Codex Leicester mindenki előtt nyitott, bárki belenézhet, legközelebb például az Uffizi kiállításán. 

Kép forrása

Elme és lelemény
A Microsoft alapítója már a vásárláskor jelezte, hogy készségesen együttműködik azokkal a múzeumokkal, amelyek be szeretnék mutatni a nevezetes könyvet. Ráadásul a lapokat egyenként digitalizálta is a tulajdonos, így ma akár az interneten is végigböngészhetjük a könyvet. 
Persze az nem az igazi. Igaziból a Leonardo da Vinci halálának ötszázadik évfordulója alkalmából szervezett kiállításon lesz látható a kötet. A szlogen szerint a Codex Leicester hazatér Firenzébe, ahol 2018. október 2-án kiállításra kerül az Uffizi Képtárban.
Paolo Galluzzi a kiállítás kurátora szerint a tárlat az emberiség történetének egyik szimbolikus jelentőségű alakját mutatja be. Leonardo ugyanis kétségkívül az emberi elme és lelemény megtestesítője. Halálának ötszázadik évfordulója alkalmából rendezett kiállításon nemcsak a Codex Leicester lesz látható, de más eredeti da Vinci rajzok is bemutatásra kerülnek, amelyet más-más nemzeti és nemzetközi gyűjtemények kölcsönöznek Firenzének, átfogó képet adva így a kreativitás virágzó időszakáról, amikor folyamatosan fejlődhetett ebben a városban az irodalom, a művészet és a tudomány.
A kiállítás 2018. október 29-től 2019. január 20-ig várja az érdeklődőket.