Kísértetjárta könyvtárak

A könyvtárak titokzatos helyek. Emer McKeon szerint olyan terek, amelyekben a múlt a jelenbe kerül. Sokszor ősi és homályos könyvek sorakoznak a polcokon, amelyek végül az emberi történtek csodálatos gyűjteményévé állnak össze. Néha azonban – fordít egyet lírainak induló fejtegetésén bookstr.com szerzője – a történetek nem maradnak a múltban, hanem átugranak a jelenbe… 
Kísértetjárta könyvtárakról közöl izgalmas összeállítást az amerikai internetes magazin, paranormális jelenségekben tobzódva, hátborzongató történeteket felidézve. 
Közlünk pár részletet, remélve, hogy horrorsztorinkkal senkinek nem vesszük el a kedvét a könyvtárlátogatástól. 


A Combermere-apátság könyvtára
Cheshire-ben, Angliában áll a bibliotéka, ahol valamikor a tizenkilencedik század végén, paranormális tevékenységeket tapasztaltak az apátság munkatársai. A dolog előzménye Lord Combermere erőszakos halála, s az elhíresült fotón éppen ő látható. Állítólag. 
A képet 1891-ben készítették, s a széken ülő szakállas férfi a szellem-hívők szerint Lord Combermere, egyebek mellett azért, mert a különleges faragott szék volt a kedvence. 
Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a lordot ténylegesen négy mérföldre eltemették. Tehát egy kísértetet sikerült megörökítenie a fotósnak. 
A hitetlenek szerint azonban a nyolcszázas évek végén a hosszú exponálási idő alatt valaki, esetleg az apátság egy lakója, pár pillanatra beleült a székbe, s így került a képre az elmosódó alak. Persze a legenda szerint a kép készítésének idején mindenki a temetésen volt, senki nem huppanhatott bele a karosszékbe. Legfeljebb a fotós… 

Willard könyvtár
Az Egyesült államokban, pontosabban Indiana államban található ez a gyönyörű könyvtár, Evansville lakói építették és használják, igaz, mostanában kissé félve látogatják. 
A ház kísértetét „The Gray Lady” néven ismerik. Az hölgy az 1930-as években jelent meg először és furcsa dolgokat művel.  Egyszer kihívta a rendőrséget is, azaz minden különösebb ok nélkül megszólalt a riasztó, de a kiérkező biztonságiak, állítólag tapasztalták a jelenlétét. 
Sokan látták, hogy a könyvek és a bútorok megmagyarázhatatlanul elmozdultak, hideg foltokat lehet észlelni bizonyos helyeken, furcsa suttogások hallhatóak, érintések tapasztalhatóak, mások Gray Lady parfümjének illatát érezték. 
Senki sem tudja, kinek a szelleme mászkál a könyvtárban, de a helyiek tulajdonképpen kedvelik a kísértetet. A titokzatos hölgy tiszteletére minden év októberében kísértet-sétát szervez a könyvtár. Évről évre sokszázan kíváncsiak a furcsa élményvilágra. 
Mondhatnánk, ügyes és egyedi könyvtármarketing. 

Morelia könyvtár
A babonás Mexikó sem maradhat ki a sorból. Michoacán nevű település könyvtárában egy „Kék apáca” kísért állítólag már évszázadok óta. A hölgy a 16. században bukkant föl a Morelia Könyvtárban és azóta sem unta meg az olvasók és dolgozók szórakoztatását. Egy könyvtáros, Socorro Ledezma 1996-ban az áthelyezését kérte, mert az asztalánál rendszeresen tapasztalt valami „láthatatlan jelenlétet”. A kísértet olyakor mozogni kezdett, és belefújt a könyvtáros fülébe. Socorro Ledezma ennek következtében rendszeresen lebénult… 
A könyvtár igazgatója, Rigoberto Cornejo most is azt mondja: „Amikor elhagyom az épületet, úgy érezzem, hogy valaki követ, sőt, hallom a lépteit.” 
Hadd tegyem hozzá: nagyon jó lenne, ha a hazai könyvtárakban is volnának kísértetek, vagy ha azok nem is, legalább kisértetekről szóló legendák. 
Ha valaki ilyesmiről tud, kérjük, írja meg nekünk!

Képek forrása