Elkelt Edgar Allan Poe családjának háza

Bizonyára sokan vannak, akik lelkesen ragadják meg a lehetőséget és – ha megvásárolni nem is tudják – legalább alaposan megnézik jeles irodalmi elődök otthonát, mint valami emlékszobát, vagy múzeumot. Egészen a közelmúltig bárki bejárhatta a Poe-birtokot, sőt akár meg is vásárolhatta volna, ha lett volna rá pénze. 

Kép forrása

Három és félmillió dollár
Persze a dologban van némi csavar. A minap eladott rendkívüli ingatlanban az irodalmi élmény nem lesz majd teljes. Talán ez a hiányosság az oka annak, hogy a 2009 óta piacon lévő épület csak a közelmúltban talált gazdára. 
Másik ok persze az ár is lehet, hiszen a majdnem három és félmillió dolláros ajánlatra könnyű nemet mondani. Különösen akkor, ha valakinek éppen nincs is a zsebében ekkora összeg. 

Kép forrása

Ellentmondás

Pedig a villa igazán különleges. Van benne hét hálószoba, hét fürdőszobával, valamint minden olyan finom kényelmi lehetőséggel, amelyről maga Poe, annak idején még csak nem is álmodhatott. Mint az köztudott, az amerikai tollforgató soha nem állt túl jól, élete egyes szakaszaiban kimondottan szegénységben élt. A Poe-villa azonban igazi ékszerdoboz. Ráadásul a berendezés, belső építészet is igazán elegáns, nagyvonalú és ízléses. 
És az is igaz, hogy a villa a Poe-család tulajdona volt sokáig. 
Csak hát…
Nincs itt valami ellentmondás? 

Kép forrása

Az igazi Poe-lakok
Nos, akkor lássuk a problémát! A ház 1927-ben épült Maryland-ben, s a Poe család több mint hetven éven keresztül, lakott itt. Maga Edgar Allan Poe, azaz a Poe család egyetlen jeles tagja, a lenyűgöző romantikus költő azonban egyetlen másodpercet sem töltött e falak között, tekintve, hogy a maga részéről 1849-ben meghalt. 
Persze a költőnek is volt lakása. Élete során több is. Lakott Richmond-ban, Baltimore-ban, Bronx-ban… Most mindegyik épületben múzeum, emlékszoba van. És egyik sem eladó. 
De talán vevő sem nagyon akadna rájuk… 

Kép forrása