Mesterek küzdelme az idei Locus-díjakért

Bejelentették az idei Locus-díj jelöltjeit a minap: Kim Stanley Robinson, John Scalzi, Jeff VanderMeer és Neil Gaiman is esélyes az elismerésre egy-egy kötettel.
A Locus Magazine közönségdíját 1971 óta adják át többek közt a legjobbnak ítélt sci-fi és fantasy íróknak, akik az elismerést 2006-tól Seattle-ben, a Science Fiction Museum and Hall of Fame-ben vehetik át. A minap kihirdették a díj alapítói az idei jelölteket, akik közt olyan neves és korábban is elismert írók akadnak, mint Kim Stanley Robinson, John Scalzi, Jeff VanderMeer vagy Neil Gaiman. Közülük ráadásul többen egy kategóriában is versengenek egymással.


Kép forrása

Legjobb sci-fi regény
Kim Stanley Robinson idén már akár a hetedik Locus-díját is elnyerheti a New York 2140 című kötetével, melynek története szerint víz alá kerül New York. Ez azonban mégsem jelenti a világvégét a Nagy Almában élőknek. Kicsit – nagyon – átalakul az életük. A regény egy épület lakóinak szemén keresztül mutatja meg az ember lényét is érintő változást.
A New York 2140 egyik kihívója John Scalzi Az összeomló birodalom című kötete. A történet szerint az emberiség nagy útra indulva elhagyta a Földet és dimenzióugrásokkal felfedezi az űrt. Sőt egy új birodalmat alapít, de ez a rendszer sem hibátlan, így hamar az összeomlás szélére kerül.
Az erős párbajba beszáll Jeff VanderMeer Borne című regénye is, amely az amerikai megjelenés előtt egy héttel nálunk debütált tavaly. A Nebula- és Shirley Jackson-díjas amerikai szerző a lenyűgöző Déli Végek-trilógia után egy olyan, a műfajt még jobban feje tetejére állító regénnyel jelentkezett, melyben sem a múlt, sem a jelen, sem a jövő nem az, aminek látszik.

Kép forrása

Legjobb fantasy regény

A kategória jelöltjei közül nem hiányozhat Robert Jackson Bennett Csodák városa című regénye. A Pengék városa és a Lépcsők városa után márciusban érkezett Bennett legújabb Isteni városok kötete. A Csodák városának főhőse Sigrud je Harkvaldsson, akinek talán az egyik legnagyobb erőssége a bosszúállás, sőt igazából nincs is más, amihez ennyire értene. Így hát, amikor kiderül, hogy legrégebbi barátját és szövetségesét, a korábbi miniszterelnököt, Shara Komaydot meggyilkolták, egyből csakis a bosszúra tud gondolni.

Kép forrása

Legjobb gyűjtemény
Idén Neil Gaiman Északi mitológiája is jó eséllyel pályázhat a Locus-díj gyűjtemény kategóriájának elismerésére. Ha nyer, akkor ezzel megkaphatja a kilencedik ilyen elismerését. A kötet tavaly a nemzetközi megjelenéssel egy időben jelent meg magyarul. A könyvben újjáélednek a régi skandináv istenek történetei. A regény mesteri és szellemes prózája kiemeli az istenek versengő énjét, megmutatja hajlamukat arra, hogy átverjenek másokat, és őket is átverjék, valamint megismerteti az olvasót azzal a tulajdonságukkal, hogy a szenvedélyt mindig hagyják felülkerekedni a józan eszükön.
A győzteseket június 24-én hirdetik ki.