Naranja könyvei

Szinte hihetetlen, mi mindenbe bele nem lehet botlani az interneten. Az imént akadtam rá erre a kis csodára, erre a jegyzetfüzetre, erre a művészi kalandtúra-dokumentációra, vagy a csuda tudja mire… A most felfedezett könyvkollekciót játékos kedvű polihisztor alkotta kézzel, ceruzával, ollóval, ragasztóval és rendkívül ügyes marketingmunkával. 

Kép forrása

Gondolattérképek
Egy jó jegyzetfüzet a zsebben arra inspirál, hogy jegyezzük fel a gondolatainkat, ötleteinket, akár arra is indíthat, hogy különös megfigyeléseinkről, furcsa tapasztalatainkról összefoglalót írjunk. Az efféle emlékeztetők azonban csak pár soros valamik, s többnyire nem is töltik be funkciójukat, mert mire megfejtenénk értelmüket, már rég nem értjük az összefüggést, amiben keletkeztek, s ami miatt valamikor fontosnak tűntek…
Persze lehet igazi gondolattérképeket is papírra vetni, nyilakkal, firkákkal, jelekkel, vagy akár apró, kis rajzocskákkal. Nos, valahogy így kezdődött José Naranja könyvsorozatának története is. Csak a fiatalember közben rájött, hogy érdemes igényes firkákkal lejegyeznie élményeit. 

Kép forrása

Repülős noteszek

José Naranja egyébként hétköznapi ember. Már amennyiben hétköznapinak számít, ha valaki  aeronautikai mérnök, azaz repülőgépek tervezésével, építésével és a repülés elméletével foglalkozik. Az biztos, hogy foglalkozásával összefüggésben vagy attól függetlenül, kreatív elme és remek grafikus. 2005 óta jegyzi le napjainak eseményeit, utazásait új ötleteit, élményeit ugyancsak hétköznapi jegyzetfüzetekbe, ám a munka, ami így megszületik egészen egyedülálló. Naranja számára ugyanis a notesz nemcsak egy praktikus eszköz, mindennapi emlékeztető, hanem műalkotások tárháza, festővászon…

Vannak itt apó életképek, mint az, amely egy gombagyűjtő bácsi napi rutinjáról ad számot, és vannak szürreális ötletek, mint az a sci-fi-fantázia, amely szerint „2050-ben, harminc évvel felfedezése után, egy titokzatos, félig faragott kő távoli pályájából a Földre került, … de senki nem tudja, hogy természetes vagy idegenek által készített mesterséges objektum…”

Kép forrása

Elő a ceruzát!
Alkotónk elegáns jegyzetfüzetei természetesen megvásárolhatók. Illetve, ami megvásárolható, az nem az eredeti kézirat, hanem az éveken át gyűlő anyagból összeállított és kinyomtatott válogatás. 
Az egyre népszerűbb grafikus idő közben egy társasjátékot is készített, ami afféle apró, személyes bölcsességek útján viszi előre a játékosokat. 
Önvallomása szerint Naranja munkái olyan műalkotások, amelyekben egyesül a szerelmeslevél, a jegyzetfüzet, a fantázia és az alkotó lelke. Miközben persze nem csupán vásárlásra, megrendelésre buzdítja híveit, hanem arra is, hogy maguk is álljanak neki jegyzetelni. Szívvel, szenvedéllyel, ötletességgel, játékossággal, jókedvű derűvel, ahogyan ő teszi. 
Hát hajrá, elő a ceruzát!