A legnagyobb mini-könyvtár

Az iowai egyetem miniatűr könyveiről mutatott be egy rövid filmecskét az NBC, aminek hatására óriási érdeklődés támadt a különleges könyvtár, vagy inkább könyvecske-tár iránt. Colleen Theisen tájékoztató könyvtáros arról számolt be, hogy a film hatására „tizenkét kötettel gyarapodott a miniatűr-könyv gyűjteményünk. Az egész országból hívtak bennünket ajándékozó szándékkal…”

Kép forrása

Minikönyvespolc
Persze nem a helyhiány késztette a könyvtárat arra, hogy bizonyos köteteket aprócska méretben szerezzen be. Egyszerűen az történt, hogy egy gyűjtő, bizonyos Charlotte M. Smith Newton 1996-ban a könyvtárnak adományozta apró kincseit. Ez az ajándék lett a minigyűjtemény alapja, amely mára négyezer darabos kollekcióvá bővült. 
Akadnak közöttük kisebbek, nagyobbak, de még olyanok is, amelyeket mikroszkóp alatt lehet csak elolvasni. 
A Charlotte Smith kollekcióban található miniatűr könyveket stílusosan babaházba illő könyvespolcokon tartották. Ezek ma is megvannak, bár a négyezer kötethez nem készíttettek hasonló minikönyvtárat…  

Kép forrása

A Fekete szépség
Mindenféle könyvek vannak itt. Mark Twain és Arthur Conan Doyle klasszikusai mellett akad itt olyan sorozat is, amely William Shakespeare összes munkáját tartalmazza, s amelyet 1904-ben Skóciában adtak ki.
A fotózás kedvéért a kis polcról a Fekete szépség kerül elő, amely alig valamivel több mint háromnegyed centiméter magas. A szépen kötött miniatűr kiadás Anna Sewell klasszikus meséjének rövidített verzióját tartalmazza.

Kép forrása


Könyvek csipesszel
De akadnak itt sokkal kisebb könyvek is. A japán Toppan Printing egy apró, csak négy milliméteres könyvet mutatott be az 1965-ös New York-i világkiállításon, amely a Genezis első fejezetét tartalmazza. Most a Smith gyűjtemény része. Csipesszel kell kezelni, és szabad szemmel nem lehet olvasni.

A Thein azt mondja, hogy ugyanaz a vállalat 1983-ban is még kisebb könyvet is gyártott, van két milliméteres kötet is az eredeti, Smith-féle kollekcióban. Ezekhez a könyvekhez saját nagyító tartozik, anélkül ugyanis reménytelenül olvashatatlanok. És ezek nem is a legkisebb könyvek. A könyvtár munkatársai azt mondják, hogy bizony akad néhány könyv a világban, ami ezeknél is kisebbnek mondható.


Kép forrása

Szonettek
A gyűjtemény legöregebb kötete 1488-ból származik, és egy katolikus szellemi életről szóló latin nyelvű könyv. Ezek a korai kis könyvecskékről úgy tartották, hogy azok „a hívő állandó társai”.
A kollekció talán legérdekesebb darabja egy egyedülálló verseskötet. A Szonettek Portugáliából című kiadványt 1906-ban alkották Velencében, s egy szalag tette lehetővé, hogy tulajdonosa a csukló köré kötve viselje. Az 1860-as és 1870-es években ugyanis az jött divatba, hogy efféle mini-köteteket hordtak a hölgyek, hogy belőlük ihletet meríthessenek társalgásaikhoz…