Baker Street Torontóban

Mint már annyiszor, ismét egy remek könyvtári ötletről adhatunk hírt. Ez alkalommal a Torontói Városi Könyvtár szellemes megoldásáról számolunk be. A könyvtárosok, a néhány évvel ezelőtt beszerzett Conan Doyle-gyűjteményt helyezték, illő és korhű környezetbe. 
Lássuk csak!


A kezdeményezés előzményéhez tartozik, hogy a torontói könyvtár már évekkel ezelőtt megvásárolta a Doyle-rajongó Arthur Baillie gyűjteményét. Az öreg könyvmoly 1969-ben kezdte összevásárolni a Doyle köteteket, s hamarosan jó százötven darabos gyűjteményt válogatott össze. Miután a könyvtár átvette a gyűjteményt, az tovább gyarapodott, az évek során adományok és vásárlások útján dagadt egyre nagyobbra.

A gyűjtemény ma már nem csak Arthur Conan Doyle könyveit, történeteit és esszéit tartalmazza. Persze a Doyle-szövegek is érdekesek, mert a doktor leghíresebb történetfüzére, a Sherlock Holmes történetek mellett a spiritualizmusról, a valódi bűnözésről, a történelemről és a mai napi kérdésekről is írt. Számos irodalmi műfajban alkotott, de tény, hogy leghíresebb karaktere, Sherlock Holmes elhomályosított minden mást. 
A gyűjtemény egyébként a Sherlock Holmes sorozatnak is számos változatát tartalmazza, az eredeti magazinokat, első kiadásokat, modern kiadásokat, fordításokat, színpadra és képernyőre alkalmazott változatokat egyaránt.

Érdekesség, hogy a gyűjteménynek az eredeti Doyle-szövegek mellett részei az olyan könyvek is, amelyekben más szerzők folytatják, alakítják a Doyle-karakterek történetét. Ezek között még egy Mark Twain által írt novella, afféle rajongói sztori, fan-fiction is van. Továbbá a gyűjtemény magába foglalja a másodlagos anyagokat is, mint például a kritikákat, bibliográfiai és életrajzi tanulmányokat.

A könyvtár eredeti ötlete pedig az volt, hogy a bibliotéka egyik termét igyekeztek korhű stílusban berendezni, olyan interiort alkotni, ami legalább egy kicsit emlékeztet a legendás Baker Street 221B-re, Sherlock Holmes londoni otthonára. Viktoriánus fotelek, perzsaszőnyegek, a padlótól a mennyezetig érő fa könyvespolcok, mellszobrok, emléktárgyak és egyéb kellékek teszik holmsziánussá a könyvtári teret. 

Kedves, bájos ötlet, nyomataékkal hívjja föl a figyelmet a rendkívüli gyűjteményre. Ha van a hazai könyvtáraknak hasonló kezdeményezése, örömmel beszámolunk arról is. 

Képek forrása