Negyedszázad után újra lesz Kockás!

MEGJELENT: 2017. november 7. | SZERZŐ: Rácz András

A Kockás a hazai képregénykultúra történelmi kiadványa olyan képregényekkel, mint a Pif kalandjai, a Herkules, a Rahan, vagy a Dr. Justice. Annak idején jobbára a francia Vaillant kiadó különféle képregényeiből merített, ám az újrainduló kiadvány más forrásokból is szemezget majd.  

Kép forrása

Kockás kalandok
Sok mai felnőtt gondol nosztalgiával a nyolcvanas évek remek képregényújságjára, a Kockásra. Az újság története 1981-ben kezdődött egy próbaszámmal és fennállása során legalább négyszer átalakult, míg végül a kilencvenes években – annyi más kiadvánnyal együtt – felőrlődött a korai magyar kapitalizmus, no, meg a rendszerváltó szellem mindent lecserélni akaró indulatában.
Most azonban nem csupán a nosztalgikus lelkület kedvéért támadhat föl az újság, hanem kicsit azért is, mert a hazai képregénykultúra is hódító útra indult. Az évről éve, sőt manapság már évszakról évszakra megrendezendő képregényes seregszemlék tanúsága szerint talán volna igény egy olyan kiadványra, ami hasonlít a hajdani Kockásra, azaz olyasféle újságra, ami a széles francia és esetleg nem francia képregénykínálatból merítve kínál sok izgalmas, és szerethető történetet olvasóinak. 

Kép forrása

Francia források
Akik tehát most azt várják, hogy a feltámadó Kockás a hetvenes, nyolcvanas évek képregényeit fogja ismételten közölni, s így a régi rajongóknak kínálja a gyermekkor újraélésének lehetőségét, nos, azok csalódni fognak. Pif és Herkules és Krapulax és Szépalmási professzor, Pifou, Placid és Muzo, Dr Justice, Rahan, és a többiek csak mutatóban fordulnak majd elő a kiadványban, ha egyáltalán előfordulhatnak. A régi alakokkal kapcsolatos jogok beszerzése sok esetben emberfeletti munkát kívánna a kiadótól. Ráadásul a hajdani Kockás képregények a börzéken, bolhapiacokon olcsón és könnyen beszerezhetők. Nem is volna érdemes foglalkozni egy efféle nosztalgiakiadvánnyal. 
Az új Kockás elsődleges forrása a Bamboo Magazin lesz, amely a ma is népszerű francia képregények hagyományos stílusával, ám a hajdani Kockásra emlékeztető rendkívüli tartalmi gazdagsággal szórakoztatja olvasóit. A Kiadó honlapján érdemes belelapozni némelyik kiadványba, hogy meggyőződhessünk a színvonalas munkáról. 
Talán érdemes elmondani azt is, hogy a gyerekújság, mindig az aktuális célcsoporthoz igazodó tartalommal jelenik meg, érzékenyen követi a nyolc tizenkét évesnek körében gyorsan változó divatokat.  Ami persze nem jelenti azt, hogy nosztalgikus lelkesedésben égő felnőttek számára ne lenne szórakoztató. 

Kép forrása

Egy exkluzív kiadvány
A képregényújság december 17-én jelenik meg hatvannyolc színes oldalon. A Facebook Kockás Képregények csoportja ötszáz darab számozott és egyedi borítóval ellátott példányt ígér, melyeket már a hivatalos megjelenés előtt, a december 9-i Hungarocomix rendezvényen is megtalálhatnak majd a régi-új Kockás-rajongók.
Akik ezért vagy azért nem tudnak részt venni a közelgő képregényes nagyeseményen, azok is hozzájuthatnak az exkluzív kiadványhoz. A Kiadó közlése szerint mindenki, aki a kockaskepregenyek@gmail.com email címre elküldi  nevét, címét és, hogy hány példányt szeretne, meg fogja kapni a kiadványt. 
A lapot később, a Magyar Posta terjeszti előfizetéses formában. Hogy árusi terjesztésben kapható lesz-e arról ma még nem született döntés. Megosztás