Száz éve halt meg Auguste Rodin

Franciaországban 2017 Rodin éve. Halálának századik évfordulóján a párizsi Grand Palais Rodin-kiállítása nyitotta meg a megemlékezések sorát. De a Rodin év jóval túlmutat a francia fővároson. Calais, Nantes, Montpellier, Aix-les-Bains Szépművészeti Múzeumai, a Nogent-sur-Marne-ban nemrég megnyílt Camille Claudel Múzeum és számos külföldi kiállító terem ad helyet a szobrász zseni műveinek. New York, Philadelphia, Buenos Aires, Abidjan és még lehetne sorolni a városokat, amelyek megemlékeznek a modern szobrászat atyjáról.  

Kép forrása

Rodin és Rose
Auguste Rodin 1840. november 12-én született. A párizsi Petite École-ban matematikát, rajzot és festészetet tanult. Mivel a főiskolára többszöri jelentkezése után se sikerült bejutnia, önképzés révén fejlesztette tovább tehetségét. Hogy megélhetését biztosítsa, húsz éven át épületek díszítésén dolgozott. Két évvel idősebb nővéréhez olyan mély kapcsolat fűzte, hogy annak halála után szerzetesnek állt. A rendház vezetőjének biztatására folytatta szobrászi tevékenységét. 
Rodin és Camille Claudel kapcsolata jól ismert sokak számára. Ha máshonnan nem, a Camille Claudel című nagy sikerű filmből. Pedig Camille előtt volt egy nő Rodin életében, akitől akkor sem szakadt el, amikor Camille-al a leghevesebb szerelmi életét élte. Rodin 1864-ben ismerte meg Rose Beuret varrónőt, aki fiatal lány volt és a szobrász modellje lett. Hamar egymásba szerettek, de Rodin annak ellenére, hogy ragaszkodott Rose-hoz, nem kívánta feleségül venni. Lakást bérelt neki, időnként rövid időre összeköltöztek, de a szobrász nem tudott lemondani többi modellje szerelméről. Amikor Rose teherbe esett, azt gondolta, hogy feleségül mehet Rodinhez, ám az csupán keresztnevét adta a gyermeknek. Ötvenhárom évi együttélés után, az asszony halála előtt két héttel mégis feleségül vette, ám csupán a hatóságok nyomására, mivel abban az időben nem nézték jó szemmel az efféle kapcsolatokat. Rose alázatos asszony volt, Rodin minden félrelépését elnézte. Egyetlen feladata a művész mellett az volt, hogy az agyagot nedvesítse, nehogy megrepedezzen.

Kép forrása


Rodin és Camille
Camille Claudel Paul Claudel, a neves francia költő és drámaíró nővére volt. 1864-ben született és már gyermekkorában agyagszobrokat formázott. Anyja akarata ellenére beiratkozott Filippo Colarossi művészeti iskolájába, ahol Alfred Boucher tanítványa lett. 1884-ben Boucher Rodint kérte meg, vegye át a lány tanítását. A mester-tanítvány viszony hamar viharos kapcsolattá alakult. Camille Claudelt Rodin sokszor megmintázta. Ő volt a modellje egyebek közt A csók, az Örök tavasz, a Danaida, a Camille frígiai sapkában című szobroknak. Camille csakhamar rájött, hogy korántsem ő az egyetlen nő Rodin életében. Számos modellel kellett osztoznia a férfi szerelmén. Amikor azután 1892-ben teherbe esett, elérkezettnek látta a pillanatot, hogy választás elé állítsa Rodint. A házasság ígérete helyett Rodin pénzt nyomott a kezébe, mondván, vetesse el a gyereket. Ettől kezdve Camille élete reménytelenné vált, hamarosan kapcsolatuk is végleg megszakadt. 1905-től, az éhhalállal küszködve, paranoiás és skizofrén lett. Dühkitöréseiben Rodint vádolta tönkrement életéért és karrierjéért. 1943. október 19-én stroke következtében halt meg. 
Camille Claudel és Rodin szerelméről a magyar filmszínházak is bemutatták Bruno Nuytten rendezésében a Camille Claudel című francia filmet. A főszerepeket Isabelle Adjani és Gérard Depardieu játsszák.

Kép forrása


Az első jelentős szobor, az első botrány
Rodin első jelentős műve az Érckorszak. A szobor Brüsszelben készült, a modell egy fiatal belga katona volt. Az életnagyságú szobrot 1877-ben állította ki Rodin Brüsszelben, cím nélkül, majd a párizsi Szalonban, Érckorszak címmel. (A szobornak több neve is van: Kőkorszak, Bronzkorszak, Vaskorszak, Az ébredő ember, A legyőzött, A régi korok embere, A sebesült katona, Az Emberiség ébredése). A szobor bal kezében eredetileg egy lándzsa volt, amit később Rodin eltüntetett A kiállításon a kritikusok azzal vádolták Rodint, hogy a gipszmintát élő alakról vette. Sikerült tisztáznia magát, a botrány viszont még hasznára is volt, mert ráirányította a figyelmet. Sőt, ettől kezdve elismert, híres szobrász. A szoborból több példány is készült, így egy-egy változata a Rodin Múzeumban és az Orsay Múzeumban is látható.

Kép forrása

Újabb botrány egy szobor körül
Nem az Érckorszak volt Rodin egyetlen szobra, amelyik botrányt váltott ki. 1883-ban az Írók Társasága megbízta, készítse el Balzac szobrát. Jóllehet rengeteget dolgozott ezen a művén − ezzel a szobrával volt a legjobban megelégedve − az alkotás fogadtatása katasztrofális lett. „Szeneszsák”, „pingvin”, „hóember”, „bagoly” – mondták róla. A megbízók vissza is vonták a megrendelést.
Rodin egy művészeti múzeum pályázatára készítette el A Pokol kapuját. A monumentális alkotást Dante Isteni színjátékából a Pokol ihlette. A címet is Dantétól vette Rodin: „Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel.” Az 1880-ban megkezdett mű kétszáz alakból áll. A legismertebbet, A gondolkodót, amely az elmélkedő Dantét ábrázolja, önálló szoborként csodálhatjuk meg a párizsi Rodin Múzeumban. A Pokol kapuja befejezetlen maradt, mivel a múzeum, amely számára megrendelték, nem épült fel.

Kép forrása

Meudon szenvedélyes rabja 
Rodin halálának századik évfordulóján Párizstól New Yorkig nagyszabású kiállításokat rendeztek. A legnagyobbat Párizsban, a Grand Palais-ban lehetett megtekinteni március 22-től július 31-ig. Több mint kétszáz Rodin-művet láthatott a közönség, de Picasso, Matisse, Giacometti képeiből, rajzaiból és szobraiból is ízelítőt kapott. Aki lemaradt volna a kiállításról, ez év december 22-ig megtekintheti Meudonban az Auguste Rodin, Meudon szenvedélyes rabja (1893-1917) című kiállítást. Rodin 1893-ban telepedett le Meudonban és beleszeretett a csendes, gyönyörű városba. A Villa des Brillants adott neki otthont 1817-ben bekövetkezett haláláig. A pompás épületben ma Rodin Múzeum látogatható. 
A Rodin-évforduló kapcsán 2017. szeptember 30-ig látogatható a Loire menti kastély, a Château d’Islette, ahol 1891-től nyaranta dolgozott Rodin és szerelme, Camille Claudel. 

Kép forrása

A csók
Calais-ban, a Szépművészeti Múzeumban, Rodin egyik leghíresebb és legismertebb szobra, az 1882 körül keletkezett A csók köré rendeztek kiállítást. A csók ölelkező párja eredetileg A Pokol kapuja egyik darabja volt. 1898-ra már világossá vált, hogy a megrendelő múzeum tervéből nem lesz semmi, jóllehet Rodin már több mint húsz éve dolgozott művén. A Párizsi Szalon kedvéért úgy döntött, hogy kivesz egyes darabokat a kompozícióból, és azokat tömör márványból formázza meg.
A kiállítás különlegessége, hogy neves művészek által A csók címmel alkotott festmények, szobrok, fényképek, videók révén kerül bemutatásra a csók témájának feldolgozása Rodin művének megalkotása óta napjainkig. A festmények közül az egyik kiemelkedő alkotás Marc Chagall A csók című képe.
 
Kép forrása

Hat polgár a király előtt
Rodint Calais-hoz egy másik remekműve is köti: A calais-i polgárok. A szoborcsoport 2,1 m hosszú, 1,9 m magas és 1,4 m széles öntött bronz. Rodin 1884-ben kapott megbízást Calais városától, hogy készítsen szobrot azoknak a hős calais-i polgároknak az emlékére, akik III. Edward angol király csapatainak ostroma során életüket adták volna városuk megmentéséért. A király felajánlotta, hogy hat önkéntes polgár élete árán megkíméli a város többi lakosát a haláltól. Elsőként a város legtekintélyesebb polgára jelentkezett, Eustache de Saint-Pierre. Rodin szobra azt a jelenetet örökíti meg, amikor a hat polgár megalázottan a király elé vonul. A királyné kérésére az uralkodó végül megkegyelmezett az önfeláldozó polgároknak. A szoborról 1895 és 1995 között tizenegy legális másolat készült.