Eladó David Attenborough gyermekkori otthona

Különleges épületet vehetnek szemügyre az angliai lakásvásárlók néhány hete. Piacra került Hayden Hall House nevű, lenyűgöző múlttal rendelkező épület. Eladó a ház, amelyben a két legendás személyiség, Sir Richard és Sir David Attenborough a gyermekkorát töltötte. Az épületről az Ideal Home című magazin számolt be. 

Egy toszkán stílusú villa

A három hálószobás ingatlant az 1830-as években építtette Thomas Fonnereau író és festőművész, aki Olaszországban töltött nyaralásain annyira beleszeretett az itáliai hangulatba, hogy mindenképpen toszkán stílusú villát akart építtetni. Meg is bízta a munkával Decimus Burton-t, a tizenlkilencedik század egyik legnépszerűbb építészét. Ő tervezte a londoni állatkert egy részét, a Wellington diadalívet, a királyi botanikus kerteket, de még a Hyde Park nagy részét is.
A villa építését 1841-ben kezdték, egy ugyancsak érdekes telken. A területen állt ugyanis korábban Dr. Thomas Monro otthona, vagy pontosabban telephelye. Monroe főállásban III. György király orvosa volt, mellékállásban viszont jelentéktelen festő, ám annál jelentősebb mecénás.  A művészetek iránti rajongásának köszönhetően itt, a későbbi Hayden Hall House helyén alapított akvarelliskolát, ahol mások mellett a világhírű J.M.W. Turner is tanulgatta az ecsetkezelést. 

Lovagpalánták
A házat az 1870-es években vásárolta meg az Attenborough család, s ott laktak még az 1920-as és 1930-as években is, amikor a família két világhírű gyermeke, David és Richard cseperedni kezdett. 
Emlékeztetőül, ha valakinek hirtelenjében nem ugrana be: David Attenborough brit természettudós, dokumentumfilmes, az ismeretterjesztő televízióműsorok egyik úttörője. 1957 óta készít természetfilmeket és sorozatokat a brit BBC televíziócsatorna számára, Legismertebb sorozatát – amely átfogó képet mutatott a földi élővilágról – nálunk Élő bolygó címen vetítették. Emellett a BBC programigazgatója volt az 1960-as és 1970-es években, és jó két tucat csodálatos kötet szerzője.
Bátyja, a filmrendező-színész Richard Attenborough rendezőként mindenféle filmet készített. Olyan klasszikusok fűződnek nevéhez, mint A fiatal Churchill, A híd túl messze van vagy a rendkívül sikeres Gandhi. Színészként sok egyéb mellett ő játszotta a dinoszauruszokat feltámasztó hóbortos milliárdost Steven Spielberg Jurassic Park című filmjében.

Zseninevelde

A háború alatt a házat a királyi légierő használta, majd önkormányzati tulajdonba került, majd a 1980-as évek végén értékesítették és átalakították egy sor tágas luxus lakosztályt hozva létre benne.
Az eredeti berendezésből sajnos nem sok maradt, de bizonyosan az épület múltjához tartozik az első emeleten található nagy nappaliban a márvány kandalló és a csillár.
A villát egy csodálatos, három és fél hektáros kert veszi körül, ami ugyan messze van az afrikai dzsungelektől, ahol David a hegyi gorillákkal teremtett kapcsolatot, és a Jurassic Park esőerdőjére sem hasonlít, de biztosak lehetünk benne: kellő inspirációt jelentett a két Attenborough-kölyöknek (Nem is beszélve Turnerről) ahhoz, hogy elinduljanak a világhír felé. 
A hely szelleme talán még most is zseniket nevel. Egy próbát megér, akkor is, ha nyolcszázhetvenötezer fontot kell fizetni érte…