Az első utazókönyvtár

Az e-könyv minden bizonnyal a bibliofil közönség számára a leginkább nyaralóbarát találmány. Jó, jó egy-egy régebbi víkendház, amelybe évtizedek óta hordják a tulajdonosok az otthon el nem férő köteteket, bizonyára kedvesebb könyvtár bármelyik e-könyvnél, de azért lássuk be, a nyaralót nem vihetjük magunkkal mindenhova. A zsebkönyvtárat meg igen. Ráadásul az ötlet nem annyira új, mint maga a technikai megvalósítás. Hordozható minikönyvtárat évszázadok óta cipelnek magukkal a könyvbarátok. 

Hamar népszerű lett

A napokban a Dailymail közölt fényképes összeállítást az első, vagy legalább is az egyik legelső és máig fennmaradt efféle utikönyvtárról. A Leeds Egyetem kutatói legalábbis azt állítják ők őrzik az első efféle gyűjteményt. A könyvtárat, úgy tudjuk, William Hakewill (1574-1655) megbízásából készítették 1617-1618 fordulóján. A dolog hamar népszerű lett, nemsokára már Hakewill barátai és ismerősei is ilyen helyre kis utazókönyvtárral kalandoztak, ha kalandozniuk kellett. 

Csak négy család
Stella Butler, az egyetem egyik könyvtárosa úgy nyilatkozott, hogy az első utazókönyvtár az egyetem Brotherton Gyűjteményének része. Itt ritka kéziratokat, fényképeket és könyveket őriznek, s ebből az időből mindössze négy hasonló minikönyvtárat ismernek. Az 1617-ből származó a legrégebbi. A 17. századi Angliában tehát csak négy családnak volt olyan szerencséje, hogy legrendelhessen egy efféle könyvtárat. De lehet, hogy az ötletgazda, William Hakewill nem volt egy barátkozós típus…

Ötven apró kötet

A miniatűr könyveket egy olyan fadobozban tartják, amely maga is könyvnek látszik. 
A barna pulykabőrbe burkolt kötet három polcot tartalmaz, amelyeken sorakoznak a fehér velúrkötésű könyvecskék. Valamennyi könyv gerincen virágokkal, koszorúkkal ékes aranyozott díszítés látható, és minden borítóra aranyozott Gloria Deót olvasó angyalt rajzoltak. Összesen ötven apró kötet fért el a tokban, s igényes kivitelüket tekintve, talán nem is csodálkozhatunk azon, hogy mindössze néhány efféle összeállítás készülhetett azokban az időkben. 

Reneszánsz szöveggyűjtemény
Szerintem a mai olvasó is érdeklődve lapozgathatná a könyvtárat. Afféle reneszánsz szöveggyűjtemény az első utazókönyvtár. Főként klasszikus szövegből áll a válogatás, amely három témát jár körül: teológia és filozófia, történelem, valamint költészet. Vannak benne szövegek Cicerotól, Vergiliustól, Ovidiustól, Senecától, Horatiustól, de még Julis Caesartól is.