Bibliofil hírességek

Sok embernek van Magyarországon tekintélyes házikönyvtára, ám az legtöbben nem feltételezzük, hogy olyan hírességeknek, mint például Karl Lagerfeldnek, vagy George Lucasnak, esetleg Michael Jacksonnak több könyve van otthon, mint bármelyikünknek. Pedig így van. 
Az érdekes összeállítást Emily Templenek köszönhetjük, aki a Literary Hub című magazin számára készített összeállítást a könyvkedvelő hírességekről.

Karl Lagerfeld: 300 000 könyv

A listát minden szempontból a Chanel divatház frontembere, Karl Lagerfeld vezeti, akinek több könyve van, mint egy tekintélyes nagyvárosi könyvtárnak. A 2015-ben, egy divatrendezvényen Lagerfeld kifejtette: „Ma már csak könyveket gyűjtök, másnak nem maradt hely.” A divatgurunak mintegy háromszázezer kötetes – francia, angol és német nyelvű – könyvtára van. És persze a maga extravaganciájának megfelelően nem függőlegesen tartja a könyveket, mint más, normális ember, hanem vízszintesen, kis kupacokban. 

George Lucas: 27 000 könyv 
1978-ban George Lucas megalapította a Lucasfilm Kutatási Könyvtárat. Persze a gyűjtemény alapját saját könyvei adták. Összegyűjtött köteteit eleinte Los Angeles-i irodájában tartotta, s csak amikor már nem fért el tőlük, akkor költöztette át a Skywalker Ranch főépületébe. A több mint 27 000 könyv mellett a gyűjtemény több mint 17 ezer filmet, valamint fényképeket, folyóiratokat, sajtófelvételeket és egyéb anyagokat tartalmaz. Lucas könyvtára nem nyilvános, de bejárhatnak oda munkatársai, valamint olyan különleges vendégek, mint Alfred Hitchcock, Cary Grant, Clint Eastwood, Steve Martin és Charlton Heston.

Michael Jackson: 10 000 könyv 
Ki gondolta volna, hogy a pop királya rajongott a könyvekért. Amíg élt, Michael Jackson rendszeresen látogatta a Los Angeles-i könyvesboltokat, köztük a Book Soup és a Skylight nevű kereskedéseket. Állítólag szerette a költészetet, s Ralph Waldo Emerson volt a kedvence. Jackson ügyvédje, Bob Sanger egy alkalommal elmondta, hogy a popsztárnak 10.000 könyve volt a Neverland Ranchban, és valóban szeretett olvasni.

Ernest Hemingway: 9000 könyv
Talán nem meglepő, de mégis lenyűgöző, hogy a világhírű író egy kisebb könyvtárat hordozott magával, bárhová is ment. Folyamatosan vásárolt új könyveket, évente akár százötven, kétszáz kötettel is gyarapította gyűjteményét. Halála idején mintegy 9000 könyve volt, de ebben nincsenek benne azok a kötetek, amelyeket a Key Westben hagyott.

Nigella Lawson: 6000 könyv 
A Nigella Lawson, akit mi, magyarok is jól ismerünk, népszerű főzőműsorai miatt, nem csak enni és főzni szeret, de olvasni is. Mennyezetig érő könyvespolcain több ezer szakácskönyv sorakozik. De persze, nem kizárólag receptkönyveket olvas: kedvenc regénye, állítólag a Copperfield Dávid.

Harry Houdini: 5000 könyv

Amikor Houdini meghalt, a Kongresszusi Könyvtárra hagyott egy rendkívüli gyűjteményt a varázslatról, a színházról és a spiritualizmusról. Több forrás azt állítja, hogy abban az időben valószínűleg a világ legnagyobb mágikus könyvgyűjteményét birtokolta Houdini.