Pokorny Lia boszorkány lesz

Április közepén tűzi műsorra Az eastwicki boszorkányok című produkciót a Játékszín. Bagó Bertalan rendezésében Gáspár Sándor alakítja a férfi főszerepet, a három női karaktert pedig Pokorny Lia, Parti Nóra és Lévay Viktória játssza.

Mese, filozófia tudomány

Eastwick tengerparti kisváros az USA legkisebb államában, Rhode Islandban, nyáron forgalmas üdülőhely, télen kihalt táj. Emberi drámák és indulatok azonban vannak Eastwickben bőven, gondoskodik róluk három „boszorkány”: három elvált asszony, akik mindhárman elemésztették elvált férjüket. Amikor a városkába költözik New Yorkból Darryl Van Horne, a gazdagnak látszó feltaláló, muzsikus és műgyűjtő és hallatlan luxussal félig-meddig rendbe hozatja a Lennox-udvarházat, hamarosan bűvkörébe vonja mind a három boszorkányt. Alexandrának szobrászi ambícióit fűti, Jane-nel, a muzsikussal szonátázik, de elbűvöli Sukie-t is, az újságírónőt. Darryl így egyre fontosabb lesz életükben, ám amikor a férfi váratlanul feleségül veszi a színen feltűnő Jennyt, a boszorkányok pokolian megsértődnek, és annak rendje s módja szerint rontást hoznak az asszonyra: elkészítik viaszfiguráját, megdöfik tűkkel, tollakkal, így Jennyt fél éven belül el is viszi a rák. Utána a csődbe ment Darryl megszökik, a csalódott boszorkányok pedig sorra újra férjhez mennek és elköltöznek Eastwickből, ahol azonban már alakul a boszorkány utánpótlás… John Updike varázsos körképet rajzol, teliszőve a korabeli társadalmi vonatkozásokkal, pompás természeti képekkel, filozofikus és tudományos elmélkedésekkel. 

Mélyrepülés
A lenyűgöző kötet alapján készült Oscar-díjas film világszerte elsöprő sikert aratott a nyolcvanas évek végén. Témája, amelynek középpontja az emberi magány, mindig aktuális.
A rendező szerint az eastwicki boszorkányok atmoszférája egy David Lynch-filmhez hasonlítható, görbe tükröt tart a világra: a vágyak kiteljesedéséhez mélyrepülésen át vezet az út, ami nyomot hagy az emberben. A legendás film sztárszereposztásban készült, a férfi főszereplő Jack Nicholson mellett a három nőt Cher, Susan Sarandon és Michelle Pfeiffer játszotta. 
Tasnádi István, a színpadi adaptáció szerzője azt mondta: a színházi verzió más lesz, mint a sok helyszínt felvonultató könyv és a film. A színpadi változat öt helyszínen zajlik, a történet tartalmi gazdagságát azonban őrzi. „S míg az olvasmány és a mozi mellékszereplőket is bemutat, a Játékszínben hat erős karakter látható, mely által a közös játék is csak erős lehet” – fogalmazott az író.
Bagó Bertalan rendezéséhez Szemenyei János alkotja a zenét, a díszletet és a jelmezt Vereckei Rita tervezte, a további szerepekben Szőlőskei Tímea és Szegezdi Róbert látható.
Az áprilisi bemutatóra már elővételben elfogytak a jegyek, de a Játékszín a darabot műsoron tartja.

Boszorkánytudomány
Göncz Árpád így írt ajánlót a történethez: „A női magány legyűréséhez viszont férfi szükségeltetik – s női praktika. Boszorkánytudomány. Ez pedig, a férjüket elhagyott és férjüktől elhagyott asszonyok ereje, ellenségeskedést, megkövező indulatokat szül a jámbor polgárok szívében. Hiszen, mint köztudott, a boszorkány az ördöggel praktikál, lelkét is eladja neki. S lelkét az ördögtől csak másik boszorkány – vagy más férfi perelheti vissza.
Ennyi Updike regényének lényegi mondanivalója. Sovány. Sovány? Attól függ, hogyan mondja el valaki. Updike mosolygós-frivolan, a témát a hétköznap szintjéről fél kézzel a boszorkánymítosz – festett – egére fölhajítva. S ez, ha jól meggondoljuk, nem is olyan könnyű – erre akkor jön rá az olvasó, ha a fejére visszahulló mondanivalót, két kézzel, sikerül elkapnia.”