Különleges Agatha Christie-bélyegek

Bejárta a világsajtót, illetve a hazai lapokat a Guardian híre, mely szerint a Royal Mail, a brit posta Agatha Christie-bélyegsorozatot ad ki. Persze a bélyegsorozat önmagában nem volna túl érdekes, hiszen számos országban adtak már ki a krimi királynőjének képével, illetve hőseivel díszített bélyegeket, ám a most megjelenő sorozat valami különlegességet is tartalmaz…

Évforduló kis erőfeszítéssel

Agatha Christie, minden idők legnépszerűbb krimi-írója 126 éve, 1890-ben, szeptember 15-én született, és száz évvel ezelőtt, huszonhat évesen vetette papírra A titokzatos stylesi eset című elbeszélését, amelyben már meg is született leghíresebb alakja, Hercule Poirot. A kötet előzményeként esetleg érdemes elmondani, hogy Christie az első világháború alatt ápolónőként dolgozott, majd később egy gyógyszer-laboratóriumban vállalt munkát. Ekkor gyűjtötte össze mérgekkel kapcsolatos szaktudását, és ekkor jött rá, hogy regényeket szeretne írni. Talán az is érdekes, hogy első regényéért – amelyet csak megírása után jó néhány évvel rendezték sajtó alá – mindössze huszonöt fontot kapott.
Mindazonáltal az évforduló jelentőségén ez semmit sem változtat. Legalább is a brit királyi posta közleménye szerint a viszonylag csekély erőfeszítéssel kerteknek mondható évforduló alkalmas pillanat arra, hogy egy különleges bélyegsorozattal örvendeztessék meg a filatelistákat, illetve a Christie-rajongókat.
Mielőtt azonban a sorozat érdekességeiről szót ejtenék, hadd hivatkozzam ide a Royal Mail közleményét, amely szerint a sorozattal méltó módon kívánnak megemlékezni az írónőről, akinek a könyveinél csak a Bibliából és Shakespeare műveiből adtak el többet a világon.

Christie a világ bélyegein
Az újonnan megjelenő bélyegsorozat igazi csemege a rejtélyek szerelmeseinek, azaz igazi krimi-falóknak, Christie-dühöncöknek való alkotások. Nem olyan egyszerű bélyegek, mint amilyenekkel a Man szigeten adtak ki 2006-ban, nem olyan végtelenül giccses összeállítás, amilyennel a Közép Afrikai Köztársaság emlékezett az írónőre, nem olyan semmitmondó bélyegecske, mint amilyet Nicaraguában hoztak forgalomba, nem olyan jellegtelen alkotás, mint amilyen Szomáliában jelent… Leginkább talán a Salamon Szigeteken tavaly kiadott sorozatra emlékeztet, már amennyiben a négy egységből álló sorozat mindegyik bélyege valamilyen módon utalt az írónő egy-egy alkotására.
Nos, a Royal Mail mindezeken túllépett, s nem csupán a nyomatok izgalmas grafikai megoldásával kínál újdonságot, nem csupán azzal válik érdekessé, hogy minden bélyeg világosan kapcsolódik egy-egy történethez, de azzal is, hogy a kiadványokon – annak rendje és módja szerint – némi nyomoznivaló is akad.

Meglepő részletek
A megfejtéshez nagyítóra lesz szükség, feltéve, ha a vizsgálódás előtt UV-lámpával átvilágítottuk, esetleg a bélyeg felmelegítésével, vagy éppen testhővel előcsalogattuk a nyomatokon elrejtett a nyomokat. A Jim Sutherland és Neil Webb által tervezett kollekció ugyanis olyan apró szövegeket tartalmaz, amelyek csak így válnak felfedezhetővé. Ráadásul az értelmezéshez, mint valami puzzle-t, a megfelelő módon kell összeilleszteni a Tíz kicsi néger vagy épp a Gyilkosság az Orient expresszen című krimikre utaló bélyegeket.
Bizonyára minden krimi rajongó nevében szólt a sorozatról Mathew Prichard Christie unokája, aki elragadtatásának a Guardian szerint így adott hangot: „Nagy örömömre szolgál, hogy száz évvel azután, hogy megírta az első detektívregényét, ilyen egyedülálló módon emlékezik meg a Royal Mail nagymamám műveiről. Méltó módon képviseli az ő titokzatos világát az a találékonyság, amely a csúcstechnológia és a különleges tervezés segítségével megjelenhet a bélyegeken. Arról nem is beszélve, hogy gyönyörűek. Biztos vagyok benne, hogy a rejtélyek kedvelői élvezettel fogják kutatni a bélyegeken elrejtett meglepetéseket.”