A vegyész, aki a Roxforban akart dolgozni

Shaun Usher néhány éve indította el a Letters of Note blogot, ami azóta könyvvé, sőt előadássorozattá avanzsált. A Letters of Note lényege, hogy híresebb emberek eddig ismeretlen, ám rendkívül érdekes vagy épp szórakoztató leveleit, üzeneteit gyűjti össze és teszi közzé. Köztük van például Gandhi Hitlernek írt levele, vagy Mark Twain ingerült hangvételű válasza egy csaló levelére, ehelyütt pedig egy angol kémikus levele van terítéken, melyet egyenest Albus Dumbledornak szánt. Levelében a sötét varázslatok kivédése tárgy baljós tanári állást pályázza meg az álláskereső professzor.

Egy mugli kémikus

A történet főhőse Steven Armes kémikus, jelenleg a Univerity of Sheffield professzora. PhD-t a bristoli egyetemen szerzett, 2004-ig pedig a University of Sussex volt a munkaadója. Láthatóan azonban a mugli intézmények nem nyerték el tetszését, kétségtelenül hatalmas tudását inkább a varázsvilág szolgálatába szerette volna állítani. Borzasztóak lehettek az eddigi munkái, ha vállalta volna, hogy sötét varázslatok kivédése tanárként inkább megszállja „tudjuk ki”, vagy megöljék, vagy gyíkká változzon, vagy akármi.
Nyilván az egész poén, de annak kifejezetten jó. Pláne egy vegyészprofesszortól.
De immár lássuk a levelet magyar fordításban!

Tisztelt Dumbledore professzor!
A Sheffieldi egyetem kémia- fizika és természettudományi kara
2002. január 13.
Tárgy: Jelentkezés a Roxfortban megürült tanári állásra
Tisztelt Dumbledore professzor Úr!
Szeretném megpályázni a Roxfort iskolában megürült sötét varázslatok kivédése tanári állást. Tisztában vagyok az állást korábban betöltő kolléga hányattatott sorsával, de ezekben a sötét időkben (igaz, hogy Ő, akit nem nevezünk nevén, visszatért, és éppoly hatalmas, mint valaha?) kötelességemnek érzem, hogy felajánljam szolgálataimat a halálfalók ellen vívott folytonos küzdelemhez.
Bár szakmai tapasztalatom nagy részét a mugli világban szereztem, hadd emeljem ki, hogy a Bristoli egyetemen végeztem tanulmányaimat, a nemzetközi elismerésnek örvendő auror, B. Vincent professzor irányítása alatt. Valamint huszonkét hónapot töltöttem munkával egy várbörtönben, a hírhedt Los Alamos nemzeti laboratóriumban, Új-Mexikóban, 1987 és '89 között (lásd a csatolt életrajzban). Ez az amerikai atomfegyver-kutató laboratórium minden bizonnyal az egyik legsötétebb fegyverfejlesztő intézet úgy a muglik, mint a varázslók világában. Hozzáteszem, hogy az elmúlt tizenegy évben, a Sussexi egyetemen kiterjedt kutatásokat végeztem a polipirollal kapcsolatban, ami az alkímiában ismert egyik legsötétebb vezető polimer. És végül az elmúlt hét évem azzal telt, hogy ismerkedtem egy bimbózó varázslótanonccal, bizonyos Thomas Armesszal, aki mondhatom, éppoly ígéretes tehetség, mint Harry Potter. Épp a minap kaptam tiltott bűbáj gyakorláson, amit kis húgán Katen próbált ki.
Jelenleg egy nemzetközi varázsló csoportot vezetek, tizenkét főből áll, van köztük PhD* diák és boszorkány kutató is, új kolloidokon (varázsitalokon) és a polimerek alkímiáján dolgozunk (azt hiszem, ezeket a muglik világában műanyagoknak szokás nevezni). Fő- vagy társaurorja vagyok több mint száznegyven alkímiai cikknek, bár ezek nagy része csak mugli újságban jelent meg.
Ellenőriztem a szerződésemet a jelenlegi mugli munkaadóimmal, és örömmel jelentem, hogy 2001. szeptember 1-től rendelkezésre állok, amennyiben engem választanak az igen jelentős poszt betöltésére.
Előre is köszönöm, hogy jelentkezésemet gondos megfontolás tárgyává teszi, mihamarabb várom jelentkezését.
Őszinte híve,
Steven P. Armes
A kolloidok és polimerek kutató professzora
U.i.: Kérem, nézze el nekem, hogy a mugli postára hagyatkozom, de nem bízom a környékbeli baglyokban, ezeknek vörös szeme van!
*PhD = Phoenicis discipuli, azaz a Főnix rendjének diákjai


Tisztelt Armes Úr!
Természetesen Dumbledore talpig úriember, így a furcsa levél nem maradt válasz nélkül:
Tisztelt Armes Úr!
Válasz jelentkezésére a sötét varázslatok kivédése tanári állásra a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző szakiskolába
Sajnálattal kell tudatnom önnel, hogy a fent említett állást már betöltötték.
Remélem, mégoly természetes csalódásán némileg enyhít az a tény, hogy ritkán okoz egy jelentkezés ilyen derültséget és jókedvet az igazgatótanácsban. Ön az első mugli, aki állásért folyamodik a Roxforthoz, az igazgatótanács így szívesen behívta volna interjúra. Remélem, nem értékeli képességei és bátorsága lekicsinylésének azt, hogy e javaslatot megvétóztam, az ok sokkal inkább a trollok családi életének vadságában keresendő. További vigaszt nyújthat a tény, hogy az állás egy éven belül szinte bizonyosan újból megürül. A munkahelyi biztonság sajnos nem tartozik azon vonzó elemek közé, amelyekkel a sötét varázslatok kivédése tanárainkat kecsegtethetjük.
Érdeklődve olvastam, hogy Thomas nevű fia ígéretes tehetségnek bizonyul az átkok és bűbájok terén. 2005 szeptemberében szeretettel várjuk a Roxfortba. Még egyszer köszönjük intézményünkhöz benyújtott jelentkezését, kívánok sok sikert alkímiai kísérleteihez.
Őszinte híve,
Albus Dumbledore
Merlin rendje, első osztályú nagy varázsló, boszorkánymester, a Varázslók nemzetközi szövetségének legfőbb főfője.

Forrás: könyves.blog