Harper Lee írása a Clutter család lemészárlásáról

Előkerült Harper Lee egy 1960-ból származó írása, amelyet az írónő annak a gyilkosságnak szentelt, amelyet Truman Capote Hidegvérrel című regényében örökített meg. A cikkre Charles J. Shields, a közelmúltban elhunyt Lee életrajzírója bukkant rá.
Shields az FBI magazinjában, a Grapevine 1960. márciusi számában találta meg a cikket, amely alatt nem szerepel Lee neve. A riport a Clutter család meggyilkolásának körülményeiről szólt. Lee és Truman Capote gyerekkoruk óta barátok voltak, az írónő segített Capotenak a bűnüggyel kapcsolatos anyaggyűjtésben.
Herb és Bonnie Cluttert, valamint tinédzser gyerekeiket, Nancyt és Kenyont kansasi otthonukban ölte meg Dick Hickock és Perry Edward Smith 1959-ben.

Egy különleges gyilkosság

Lee a cikkben „az állam történetében valaha elkövetett legkülönlegesebb gyilkossági ügynek” nevezte a bűnügyet. A riportban az FBI nyomozását vezető detektívet, Alvin Deweyt is megszólaltatta.
Shields akkor akadt rá az eddig ismeretlen cikkre, amikor Lee-ről 2006-ban megjelent nagysikerű életrajzi kötetének frissítésén és kibővítésén dolgozott. Shieldst az vezette nyomra, hogy a korabeli kansasi újságokat átvizsgálva talált egy írást a Garden City Telegramban Dolores Hope-tól, akiről az életrajzíró tudta, hogy Lee barátnője volt. Hope annak idején úgy harangozta be a Grapevine-ben megjelenő cikket, hogy az egy fiatal író, Nelle Harper Lee munkája, aki Truman Capotevel érkezett Garden Citybe, hogy anyagot gyűjtsön a Clutter ügyről Capote egy New Yorker magazin számára készülő írásához. Hope azt is megemlítette, hogy Lee „első regénye kiadás előtt áll, tavasszal jelenik meg, és az előzetes jelentések szerint sikerre számíthat”  A könyv, amelyre Hope utalt, a Ne bántsátok a feketerigót! című regény volt.

Májusban ismét megjelenik
Lee írását a Grapevine májusban ismét közölni fogja. Shields pedig a Henry Holt kiadónál kedden megjelent Mockingbird: a Portrait of Harper Lee: From Scout to Go Set a Watchman című kibővített életrajzi kötetében számol be az írásról.
Harper Lee, a modern amerikai irodalom egyik legfontosabb műveként számon tartott Ne bántsátok a feketerigót! című Pulitzer-díjas regény szerzője februárban, nyolcvankilenc esztendős korában hunyt el.
Az írónő, aki a polgárháborús déli konföderációs seregek vezetőjének, Robert E. Lee tábornoknak a leszármazottja volt, Monroeville városkában született, négygyermekes, módos családban.
1956 karácsonyán Lee barátai, Michael Brown és Joy Williams Brown egyévi bérének megfelelő pénzt ajándékoztak neki, hogy az írással foglalkozhasson. Egy éven belül elkészült a Ne bántsátok a feketerigót! első vázlatával. A regényt 1959 nyarán fejezte be. Még abban az évben elkísérte gyermekkori jó barátját, az akkor már neves írót, Truman Capote-t a kansasi Holcombe városába, ahol Capote anyagot gyűjtött Hidegvérrel című dokumentumregényéhez.

Pulitzer-díj, visszavonulás
A Ne bántsátok a feketerigót! 1960-ban jelent meg, és óriási sikert aratott. A regény egy kisvárosi ügyvédről szól, aki egy fehér nő megerőszakolásával hamisan megvádolt fekete férfi védelmét vállalja el – a harmincas évek rasszizmustól áthatott Alabamájában. A következő esztendőben a regényt Pulitzer-díjjal tüntették ki, azóta világszerte több mint negyvenmillió példányban kelt el. 1962-ben azonos címmel film készült belőle, a főszerepet Gregory Peck játszotta, aki alakításáért Oscar-díjat kapott.
A visszavonultan élő írónőnek csak 2015 júliusban jelent meg új könyve, a Menj, állíts őrt! – amelyben a Ne bántsátok a feketerigót! hőseinek története folytatódik húsz évvel később – a legkelendőbb kötet volt tavaly az Egyesült Államokban. Megjelenése óta több mint kétmillió példány kelt el belőle.
Harper Lee élete során több tiszteletbeli doktorátust is elfogadott, ám soha nem mondott beszédet. Ezért sokan az irodalom Greta Garbójának is becézték őt az Egyesült Államokban.