Pápai levelek

Több száz levél és fénykép alapján bontakozik ki a néhai II. János Pál pápa több mint három évtizeddel ezelőtti, bensőséges barátsága egy házasságban élő nővel egy dokumentumfilmben.

A pápa kevéssé ismert oldala

A lengyel származású amerikai filozófiaprofesszornak, Anna-Teresa Tymienieckának írt leveleket a Lengyel Nemzeti Könyvtár mindeddig a nyilvánosságtól elzárva őrizte, ám a BBC most bepillantást nyert a Karol Wojtyla által írt levelekbe. A BBC szerint a levelezés a több mint tíz éve elhunyt II. János Pál pápa kevéssé ismert oldalát villantja fel.
A levelekből kiderül például, hogy a bíboros az asszonynak ajándékozta egyik legféltettebb kincsét, egy skapulárét, egy vállon átvetve a ruha alatt viselt fogadalmi nyakláncot, kettős szentképpel.
Néhány közös fényképük, amelyet korábban nem publikáltak, Karol Wojtylát pihenés közben ábrázolja, köztük van 1978-ból egy kempingező fotó is. De olyan képek is fennmaradtak, amelyek később a pápát a Vatikánban meglátogató Tymienieckáról készültek.
Ugyanakkor a BBC kutatói leszögezték, hogy a dokumentumokban semmiféle célzás nem utal arra, hogy az egyházfő megszegte volna az egyház törvényeit vagy cölibátusi esküjét.

Heves érzelmek
A későbbi pápa és a filozófiaprofesszor-asszony barátsága 1973-ban kezdődött, amikor Tymieniecka felvette a kapcsolatot Karol Wojtyla bíborossal, az akkori krakkói érsekkel egy filozófiai munkája miatt. Az akkor ötvenéves asszony – Hendrick S. Houthakker harvardi professzor felesége – az Egyesült Államokból Lengyelországba utazott, hogy személyesen beszélhessen a bíborossal a könyvről. Levelezésük röviddel ez után kezdődött, a bíboros levelei eleinte formálisak voltak, de ahogy barátságuk elmélyült, egyre bensőségesebb hangúak lettek.
Tymieniecka a későbbiekben együtt dolgozott a bíborossal könyvének kibővítésén. Több alkalommal találkoztak, néha a bíboros titkárának jelenlétében, néha kettesben, és rendszeresen leveleztek.
Amikor Wojtyla bíboros 1976-ban részt vett egy katolikus konferencián az Egyesült Államokban, Tymieniecka meghívta őt, hogy legyen a családja vendége New England-i vidéki otthonukban. A bíboros látogatást követő levelei arra utalnak, hogy Tymieniecka megosztotta vele heves érzelmeit, mert Wojtyla 1976 szeptemberében írott válaszában érezhetően küzd azzal, hogy keresztényi értelmet adjon az elmélyült barátságnak.

Csak meleg baráti kapcsolat?

Tymieniecka leveleit azonban a BBC kutatócsoportjának tagjai nem tudták megtekinteni. Tudomásuk szerint a levelek másolatát a Lengyel Nemzeti Könyvtár őrzi, amelynek hat évvel halála előtt, 2008-ban maga Tymieniecka adta el azokat. Az asszony levelei azonban nem szerepeltek a pápa levelei között, és a könyvtár nem erősítette meg a BBC-nek, hogy birtokukban lennének Tymieniecka levelei.
Wojtyla bíborosnak egyébként számos nő volt a baráti körében, köztük Wanda Poltawska pszichiáter, akivel szintén évtizedekig levelezett. A Lengyel Nemzeti Könyvtár vitatja, hogy Wojtyla bíboros és Tymieniecka barátsága különleges lett volna. Szerintük kapcsolatuk egyike volt azon meleg baráti kapcsolatoknak, amelyeket a pápa ápolt. Marsha Malinowski, egy ritka kéziratokkal foglalkozó kereskedő, aki a pápai levelek eladásában is közvetített, úgy látja, Tymieniecka beleszeretett Wojtylába kapcsolatuk elején. „Úgy vélem, ez teljesen kirajzolódik a levelezésükből" – fogalmazott.
II. János Pál pápa, aki huszonhét évig volt a katolikus egyház feje, 2005-ben hunyt el, és kilenc évvel később szentté avatták.