Piszkos Fred a filmvásznon

Piszkos Fred közbelép méghozzá egy 3D-s animációs filmben. Készül ugyanis Rejtő Jenő legújabb mozis adaptációja. Várhatóan 2017-ben lesz látható a sztori a filmvásznon, előtte azonban már megnézhetjük A detektív, a cowboy és a légió című kisregényből készült Rejtő-filmet.

A fekete múmia átka

Újra filmként lesz látható egy Rejtő Jenő könyv, A detektív, a cowboy és a légió című kisregény alapján ugyanis filmet rendez Madarász István. A fekete múmia átka című tévéfilm, mely a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság támogatásával készül, egy kávézóban játszódik majd, ahol írók beszélgetnek egymással. A filmben Haumann Péter alakítja a kávézó tulajdonosát, mellette pedig Szervét Tibor, Kovács Lajos és Hegedűs D. Géza is szerepet kapott – számoltunk be erről éppen egy éve. Információink szerint a film már elkészült és várhatóan ősszel láthatja majd a közönség.

Készülnek a látványtervek
Közben egy másik Rejtő Jenő filmes adaptáció készítésének híre is szárnyra kapott. Piszkos Fred közbelép címmel Varsányi Ferenc rendezésében kezdődött el egy 3D-s animációs projekt megvalósítása. A rendező már korábban pályázott a Magyar Nemzeti Filmalapnál, melynek köszönhetően forgatókönyv-fejlesztési támogatásban részesült. Barbalics Péter producerrel illetve Udvardi Jenő animációs rendezővel már dolgozik is a projekten. Készülnek a látványtervek valamint a forgatókönyv végső változata. Ezt követően 2016-ban kezdődhet el magának a filmnek a készítése, melyet, ha a Magyar Nemzeti Filmalap továbbra is támogat, akkor Fülig Jimmyt és társait 2017 karácsonyán láthatjuk a moziban.

Jobban illik hozzá az animáció
A rendező szerint Rejtő történeteihez nem igazán passzol a hagyományos filmes adaptálás, figurái ugyanis annyira karikatúraszerűek, hogy jobban illik hozzájuk az animációs műfaj. Varsányi Ferenc ezért is biztos abban, hogy a készülő film majd tetszeni fog a közönségnek.
Persze a filmes adaptációnak még így is rengeteg nehézséggel kell majd megküzdenie, hiszen a regények képi megformálása – még animációs keretek között sem lesz egyszerű feladat.
Azért a sok rossz adaptáció után, a rendezőhöz hasonlóan, bízunk a sikerben.