Az ország legnagyobb adattára

Egységes internetes keresőfelületen váltak elérhetővé a Nemzeti Kulturális Alap által támogatott digitalizálási munkák; az állandóan bővülő Hungaricana összevont közgyűjteményi portálon körül-belül húszmillió oldalnyi információ, ötmillió térkép, és ötmillió eddig sosem látott kép, illetve ugyanennyi egyéb gyűjtemény áll a látogatók rendelkezésére.

Múzeumok, könyv- és levéltárak

Magyarországon ez idáig nem volt olyan projekt, melyben múzeumok, könyv- és levéltárak együtt jelentek volna meg, a Hungaricanára azonban eddig negyvennyolc múzeum, húsz levéltár és ugyancsak húsz könyvtár anyaga került fel – nyilatkozta Markója Szilárd, a portál budapesti bemutatóján a projekt szakmai megvalósításáért felelős Országgyűlési Könyvtár igazgatója.
Markója Szilárd kiegészítette azzal, hogy: az április óta elérhetővé vált Hungaricanához csatlakozott példának okáért a Magyar Tudományos Akadémia könyvtára, az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK), a Magyar Nemzeti Múzeum vagy a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK), ráadásul a különböző múzeumi, könyv- és levéltári tartalmak egymást támogatva jelennek meg.

Okostelefonon és tableten is elérhető

Kenyeres Istvánnak, a hatalmas projekthez hozzájáruló Fővárosi Levéltár főigazgatójának nyilatkozata szerint az okostelefonon és tableten is elérhető hungaricana.hu-n az NKA részéről támogatott pályázatok mellett rengeteg más módon finanszírozott adatbázis is hozzáférhető.
Somfay Örs, a portál informatikai fejlesztéséért felelős Arcanum marketing osztályának vezetője kiemelte, hogy a Hungaricana megállás nélkül bővül, mind adatmennyiségben, mind témaköröket illetően.
A megtalálható adatállományból kiemelték többek között az FSZEK teljes, budapesti lakcímtárát, az OSZK Régi Magyar Könyvek gyűjteményét, de a látogatók számára elérhető a teljes magyar kataszteri térképállomány, első világháborút ábrázoló csatatéri térképek, Kitaibel Pál herbáriuma és kétszáztízezer történelmi folyóirat is, részletes adatállománnyal.

Több millió emberre vonatkozó adat

A Hungaricanára eddig megközelítőleg egymillió kétszázezer közjegyzői, árvaszéki peres irat, végrendelet került fel több millió emberre vonatkozó adattal, így a portál a családfa-kutatóknak is hasznára lehet – hívta fel minderre a figyelmet Kenyeres István. Mint hozzátette, az adatbázisban megtalálható Ybl Miklós összes terve, a teljes Magyarországgal kapcsolatos középkori okleveles anyag, a Mária Terézia-korabeli úrbéri tabellák – azaz az első „népszámlálás” adatai –, de integrálták a Mapire-t is, amely a Habsburg Birodalom történelmi térképeinek közös nemzetközi oldala.
A Hungaricana nagyon nagy sebességű keresőprogramja akár százezer találatot is megtud jeleníteni egy másodperc alatt, és a közös keresésre is lehetőséget ad a metaadatokban vagy a PDF dokumentumokban is – mutatta be a honlapot Kenyeres István.