Újabb kötetekkel bővült a Nemzeti Könyvtár

MEGJELENT: 2015. március 3. | SZERZŐ: Rácz András

Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott kedden mutatta be a Nemzeti Könyvtár sorozat új köteteit.  
A sorozat Magyar írók rovatában Madách Imre Az ember tragédiája, Németh László Égető Eszter, Móra Ferenc három műve valamint Szerb Antal írásai jelentek meg egy-egy kötetben, a Magyar hősök rovatban Cziffra György Ágyúk és virágok című művel olvasható, a Magyar ünnepek rovatban pedig Március 15. címmel jelent meg gyűjteményes válogatás.

Az eredeti kézirat

A bemutatón a miniszterelnöki megbízott elmondta, hogy a 2011-ben indított Nemzeti Könyvtár sorozat 2018-ban zárul mintegy száz kötettel. Az utolsó huszonnégy kiadványban a magyar kortárs irodalom huszonnégy gyöngyszemét igyekeznek majd megjelentetni.
A most kiadott könyvek közül a Madách-művet tartalmazó kötetre hívta fel a figyelmet, amelynek különlegessége, hogy a bal oldalon az eredeti kézirat is olvasható, így összevethető a már nyomtatásban megjelent szöveggel. Az ember tragédiájához Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója írt ajánlót.

Szerzők és ajánlók
Németh László művei közül az Égető Eszter című regényre esett a választás, amelyet Steinbach József református püspök ajánl az olvasóknak. Szerb Antaltól az Utas és holdvilág, valamint a Pendragon legenda, illetve a Vörösmarty-tanulmányok jelentek most meg, amelyekhez Csorba László, a Nemzeti Múzeum főigazgatója fűzte hozzá ajánló sorait.
Móra Ferenc ugyancsak három művével, a Kincskereső kisködmönnek, A magyar paraszttal és az Ének a búzamezőkről című művével szerepel a kiadványban. Ezekhez Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója írt ajánlást. Cziffra György Ágyúk és virágok című önéletrajzi alkotását pedig Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója kommentálta.

Hozzáférhetetlen szövegek
A Magyar ünnepek rovatban kiadott Március 15. című kötetről Szigethy Gábor, a könyv szerkesztője elmondta: „az antológia alapgondolata, hogy olyan anyagok is kerüljenek bele, amelyek gyakorlatilag hozzáférhetetlenek". A szerkesztés során hét fejezetre osztották a kiadványt. Az első részben a forradalmi események résztvevői, kortársai – mások mellett Jókai Mór – visszaemlékezése olvasható, a második egységben a „száműzöttek” – Széchenyi István vagy Vajda János – gondolatai kaptak helyet. Ebben, a második egységben található az egyik legizgalmasabb írás, amely Szilágyi Sándor történész tollából származik – fogalmazott Szigethy Gábor.
 Külön egységben szerepelnek az „elemzők”, a „magyarázók”, az „ünneplők”, az „álmodók”. E fejezet jelentőségét ugyancsak kiemelte a szerkesztő, mondván, hogy az „álmodók” című részben azon szerzők írásai találhatók, „akik tudják, hogy miről szólt március 15., hogy mi tűnt el az ünnepléséből és miért fontos, hogy a magyar történelem erről a napról álmodni tudjon”.

Címkefelhő
Megosztás

Egypercesek

Európa furcsa halála

Európa furcsa halála

A tömeges bevándorlás miatt egyre több ember érzi úgy, idegen saját hazájában

Jószolgálati mozgalommal a gyógyulásért

Fontos az orvos és beteg közötti, bizalomra és együttérzésre épülő viszony

Júdás elszabadul az űrben

Ki lehet, aki megpróbálja elszabotálni az emberiség ügyét

Heine és Berlioz levelei

Az ágyhoz kötöttségtől szenvedő Heine a „matrac-sír” („Matratzengruft”) nyelvi leleményt használja

Ismét itt az Irodalom éjszakája

A szerelem a középpontban

Feliratkozás a hírlevélre

Email