Lengyel nemzeti olvasási akció

MEGJELENT: 2014. szeptember 9. | SZERZŐ: Rácz András

Magyarországon most éppen a Facebookon hömpölygő verslavina hívja föl a figyelmet az olvasás örömeire, de létezik olyan kezdeményezés is, ami a tíz kedvenc könyv címének közzétételére buzdít. Azután akadnak állami, könyvtári, iskolai programok is, melyek így, vagy úgy, de a könyvek, az irodalom, az olvasás köré szerveződnek. Évről évre érdeklődéssel követett felmérés és rendezvénysorozat a 2005-ben elindított Nagy Könyv, melynek célja az ország legnépszerűbb regényének megtalálása, valamint az olvasás népszerűsítése. Hasonló kezdeményezés egyébként Angliában és Németországban is van.
A minap Lengyelországból érkezett hír egy hasonló, ám rendkívül ötletes könyves programsorozatról.


Az elnök olvas
Bronisław Komorowski lengyel államfő nyitotta meg szeptember 6-án a varsói Szász Kertben az idei „nemzeti olvasási akciót”. A programot egyébként maga Komorowski kezdeményezte 2012-ben. Az elnök elképzelése az volt, hogy évente egy alkalommal az egész országban nyilvánosan olvassanak el egy-egy kiemelkedő lengyel szépirodalmi alkotást. Az akció célja az olvasás népszerűsítése, az irodalmi nyelv ápolása és a nemzeti identitás erősítése. Tavaly Adam Mickiewicz (1798-1855) műveit, két éve pedig Aleksander Fredro (1793-1876) A bosszú című komédiáját olvasták fel a lengyel nemzeti olvasási akció keretében.

Sienkiewicz történelmi trilógiája
Ebben az esztendőben Henryk Sienkiewicz Magyarországon is jól ismert, híres trilógiáját fogják Lengyelország-szerte nyilvánosan olvasni.
„Az első lengyel irodalmi Nobel-díjas, Henryk Sienkiewicz (1846–1916) történelmi trilógiája – Tűzzel-vassal, Özönvíz és A kislovag – egyesíti a hazafiságot a természet szeretetével, a drámaiságot a humorral” – írta a lengyel államfő az akcióban való részvételre buzdítva internetes oldalán. „A trilógia a sokszínű és sokkultúrájú Lengyelországot ábrázolja, a lengyel nemzeti törekvéseket és vágyakat juttatja kifejezésre, a lengyel katonai és szellemi győzelmek krónikája, lengyelek nemzedékeit formálta, máig viták és értelmezések tárgya” – állapította meg. Emlékeztetett, hogy a trilógia célja „a szívek erősítése” volt a három részre osztott Lengyelország időszakában. „A közös olvasás jó alkalom arra, hogy a jól ismert szöveget újraolvassák, és mai szemmel újraértelmezzék” – vélekedett.

Korhű öltözetben
Az idei akcióban nagyvárosok és kisebb települések egyaránt részt vesznek. Wrocławi villamosokon és buszokon korhű öltözetet viselő önkéntesek fognak felolvasni részleteket az Özönvízből, a tengermelléki Słupskban helyi és távolsági autóbuszokon kivetítőkön olvashatják az utasok Sienkiewicz műveit. Az akció keretében koncertek is lesznek lengyel romantikus szerzők műveiből.
A Varsó Białołęka kerületében lévő fegyintézetben, akárcsak az elmúlt évben, a rabok és a börtönőrök is részt vesznek a felolvasásban. Másutt képtárban vagy óvodában tartják a nemzeti felolvasást. Mińsk Mazowieckiben „maratoni” olvasást rendeznek, amellyel a jelenlegi Guinness-, valamint a tavalyi, tizenegy órás lengyel rekordot szeretnék megdönteni.

Varsóban az államfő és felesége kezdte az olvasást, amelyet híres lengyel színészek – köztük a magyar filmekből is ismert Daniel Olbrychski – folytatott. Mindegyikük ötven percig olvasta fel a regények egy-egy részletét.

 

 


Címkefelhő
Megosztás

Egypercesek

Oliver és Vlagyimir beszélgetnek

Oliver és Vlagyimir beszélgetnek

A nagypolitika egy olyan mélyvíz, melybe nem úszógumival, hanem tengeralattjáróval kell bemártózni

Egy könyvtáros csak könyvet lophat

Egy könyvtári dolgozó két éven keresztül könyveket és folyóiratokat lopott, majd eladta azokat

Magyarnak lenni büszkeség

Hangoskönyv a magyar történelemről

Amikor a sci-fi mester politika thrillert ír

A nyomozás során gyorsan rájönnek, hogy rendkívül nagy a tét

Picasso- Pápán

Művei absztraktok, néha kubisták, néha líraiak

Feliratkozás a hírlevélre

Email