Magyar büszkeség: a világ legnagyobb könyve

Aki a könyveket, és a különleges könyveket szereti, annak egyszer mindenképp érdemes ellátogatnia a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szinpetribe. Ott található ugyanis a 2010 májusában a Guinness World Records által is elismert, legnagyobb könyv a világon.

Varga Béla és fia, Varga Gábor megálmodta, majd négy év alatt el is készítette a korábbi, denveri világrekorder könyv méreteit (2,74x3 méter, 300 oldal, 252 kg) igencsak túlszárnyaló, monumentális alkotást. Botanikusok, néprajzkutatók, geológusok és zoológusok mintegy két évig gyűjtötték és szerkesztették az adatokat, fotókat. A kivitelezést támogatta a Nemzeti Kulturális Alap, az Aggteleki Nemzeti Park, valamint segítség volt, hogy a nyomda kedvező áron vállalta a nyomtatást. A több támogató mellett, a 40 millió forintos összköltséghez maguk az alkotók is jelentősen hozzájárultak.
A vállalkozáshoz egy bécsi papírgyár adományként ajánlott fel egy közel egy tonna súlyú, 3,8 méter széles papírtekercset, amelyet kb. 100 méter hosszú, kisebb tekercsekre kellett vágni. A készítők Budapesten találtak olyan plakátnyomdát, ahol kétoldalas befűzéssel a nyomtatás elkészülhetett. A kész íveket egyenként vágták fel, hat ívenként varrták össze, a kemény fatáblák bőrborításához pedig Argentínából hoztak marhabőrt. A hagyományos, kézzel fűzött, kódexkötési technikával csak maga a kötészet öt hónapig tartott.
Az Aggteleki Nemzeti Park élővilágát, természeti kincseit, és az ottani településeket bemutató könyv végül hihetetlenül hatalmasra sikerült. A 346 oldalon 434 képet bemutató, Örökségünk című könyv 4,18x3,77 méteres, és 1420 kg. Csak több ember segítségével lehet lapozni 15 négyzetméteres oldalait.
Kiállítására a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Arnóton, a szinpetri vízimalomban került sor. A volt helyi tsz majorját vásárolták meg, ahol olyan stílusú épületsort alakítottak ki, amely tökéletesen illeszkedik a középkori berendezések, az akkori papírgyártás és nyomtatás korhű megjelenítéséhez. Varga Béla gyermekkori álma teljesült a Guttenberg Nyomda és a korabeli papírmalom létrehozásával, bemutatásával. A papírmalom mellesleg egyedi Magyarországon, a svájci baseli papírmalom hiteles másolata. A világ legnagyobb könyvének a malomépület mellett, egy egykor romos, mostanra teljesen felújított magtár ad helyet.