Baranya is Olvas

MEGJELENT: 2014. május 14. | SZERZŐ: Rácz András

A Csorba Győző Könyvtár szellemes és ötletes programmal buzdítja olvasásra Baranya megye lakóit. Az április 14-én elkezdődött és október elejéig tartó, huszonöt hetes, könyv- és könyvtárhasználati játékhoz folyamatosan csatlakozhatnak a könyvbarátok Baranya megye könyvtáraiban és a könyvtárbuszokon.

A verseny
A játék időtartama alatt bárki, aki állandó vagy ideiglenes lakcímmel Baranya megyében él bekapcsolódhat a programba. A játékban pontokat, illetve pecséteket kell gyűjteni, amelyek bármelyik baranyai könyvtárban, és természetesen a megyében járó könyvtárbuszon is kérhető. Előzőleg azonban egyéni és könyvtári kategóriában pontgyűjtő lapokat kell letölteni a www.baralib.hu oldalon vagy a Baranya Hálón, a www.baranyahalo.hu. oldalon. A pontgyűjtő füzetet egyébként a könyvtáros is, ad annak, aki nem tudja letölteni a lapot.
A füzetbe ezek után a következő pontokat lehet szerezni: beiratkozásért két pont jár, kéthetente egy kölcsönzésért egy pont dukál, hatnál több könyv kölcsönzéséért újabb pontot lehet kapni,  végül könyvtári rendezvényeken való részvétel ismét egy pontot ér.
A legtöbb pontot összegyűjtő olvasók, és az olvasókhoz tartozó, azaz a legaktívabb könyvtárak értékes nyereményeket kapnak.

Heti kihívás
Színesíti a játékot, hogy minden héten Facebook-os kihívással kell megbirkózniuk az olvasóknak.  A heti kihívás, amely lehet kvíz, villámkérdés stb., a www.facebook.com/baranyaisolvas oldalon található. A feladvány megoldói külön ajándékokat nyerhetnek.
A múlt héten például a Szigetvárra kellett elkalandozniuk a játékosoknak a kérdések kapcsán. Ilyan kérdésekre kellett válaszolni: „1. Szigetvár az 1566-os ostrommal, Zrínyi és mártírtársai hősies kirohanásával vált az áldozatos hazaszeretet jelképévé. A dédunoka Zrínyi Miklós hatalmas eposzt írt ennek tiszteletére. Hány számozott strófából áll a mű? 2. A 20. század irodalmának jeles alakja, Illyés Gyula Molnár Imrének, a Szigetvári Várbaráti Kör elnökének felkérésére írta meg versét, amely Zrínyi Miklós példáján biztatja a ma emberét is az önfeladás elkerülésére. Melyik ez a vers?”
A játékban való részvételnek azonban feltétele is volt. A múlt héten például az, hogy a játékos a kedvenc könyvével fényképezze le magát, s a fotót, csatolt fájlban küldje el a könyvtárnak.
A heti kihívások megoldásai egyébként minden héten vasárnap 18.00 óráig küldhetőek be a megfejtések a baranyaisolvas@baralib.hu e-mail címre.

Pompás szórakozás
A Baranya is olvas verseny díjazása korcsoportonként és könyvtáranként várható a játék végén.
A könyvtárak versenyében az első tíz könyvtár nyer. Ebben a küzdelemben a résztvevők számának és pecsétjeinek mennyisége a települések lélekszámához arányosítva kerül összegzésre.
A korcsoportok versenyében külön játszanak a tizennégy év alattiak; a tizenöt és huszonöt év közöttiek; a huszonhat és negyvenöt év közöttiek; a negyvenhat és hatvanöt év közöttiek és a hatvanöt év felettiek. A játékban – korcsoportonként – az első három helyezett nyer.
Az ünnepélyes eredményhirdetést az Országos Könyvtári Napok keretében tartja meg a Csorba Győző Könyvtár.
Az ötletes olvasásnépszerűsítő játéknak köszönhetően bizonyára jelentősen nő azoknak a száma Baranya megyében, akik felfedezik a könyveket, a könyvtárakat, és örömmel szembesülnek azzal, mennyi érdekes programot kínálnak a könyvtárak, de még inkább azzal, milyen pompás szórakozás az olvasás. 

Címkefelhő
Megosztás

Egypercesek

Oliver és Vlagyimir beszélgetnek

Oliver és Vlagyimir beszélgetnek

A nagypolitika egy olyan mélyvíz, melybe nem úszógumival, hanem tengeralattjáróval kell bemártózni

Egy könyvtáros csak könyvet lophat

Egy könyvtári dolgozó két éven keresztül könyveket és folyóiratokat lopott, majd eladta azokat

Magyarnak lenni büszkeség

Hangoskönyv a magyar történelemről

Amikor a sci-fi mester politika thrillert ír

A nyomozás során gyorsan rájönnek, hogy rendkívül nagy a tét

Picasso- Pápán

Művei absztraktok, néha kubisták, néha líraiak

Feliratkozás a hírlevélre

Email