Suszter, szabó, baka, le Carré

Életének kilencvenedik esztendejében elhunyt John le Carré, a második világháború utáni brit kémregény-irodalom talán legnagyobb alakja. Számtalan világsikert aratott, saját ítélete szerint A kém, aki bejött a hidegről sikerült a legjobban. Csatlakozom - ha ez egyáltalán jelent valamit -, a mű szinte letehetetlen. Kém - hírszerző, elhárító, nevezzük, ahogy akarjuk - volt a maga valójában, no meg kémekről írt. Regényes volt az élete, regényesek a regényei.

Kép forrása

Ausztriában kezdte a kémkedést

John le Carré pályája elején a berni egyetemen tanult, majd csatlakozott a brit hadsereg hírszerző testületéhez, ahonnan Ausztriába küldték. Itt olyan disszidenseket hallgatott ki, akik átjutottak a vasfüggönyön. Miután visszatért (rendelték) Angliába, az oxfordi Lincoln College-ban tanult, mellette az MI5-nak kémkedett szélsőbaloldali csoportokba beépülve, lehetséges szovjet ügynökök után kutatva. Az MI5-nál tiszti rangig jutott, innentől ügynököket irányított, kihallgatásokat szervezett, de továbbra is megmaradtak a klasszikusnak mondható feladatok, mint a telefonvonalakat lehallgatása és a betörések. Lord Clanmorris (írói nevén John Bingham) bátorítására kezdett bele az írásba, az 1961-es Ébresztő a halottaknak volt az első regénye. 


Kép forrása

Berlinben jött be a kém a hidegről
1960-ban áthelyezték az MI6-hez – a külföldi hírszerzéshez – és másodtitkárként beépülve dolgozott a bonni brit követségen. Innen később politikai konzulként Hamburga helyezték át. Itt írta meg a Kém, aki bejött a hidegről-t. A berlini fal felépítése körüli időszakban játszódó regénnyel - amelyről Graham Greene azt mondta, hogy a legjobb kémtörténet, amelyet valaha is olvasott - számos díjat és elismerést nyert; ezek között volt 1964-ben a Somerset Maugham-díj is. A kötet eget rengető sikere miatt 1964-ben kilépett a hírszerzéstől, hogy csak az írásnak szentelhesse az életét. A legutolsó „ügye” Kim Philby árulása volt, aki a KGB-nek fedte fel több brit ügynök kilétét is. 1974-ben ezt örökítette meg az Árulás című regényében.

Kép forrása

A Panamai szabó és a többiek
Ezután szinte folyamatosan adta ki jórészt saját tapasztalatait feldolgozó regényeit, amelyek közül többet meg is filmesítettek. A panamai szabót Pierce Brosnan, az Elszánt diplomatát Ralph Fiennes és Rachel Weisz, a Suszter, szabó, baka, kémet Gary Oldman főszereplésével vitték filmre.
Legutóbb, 2014-ben Az üldözött című filmjét mutatták be, Anton Corbijn rendezésében, az azóta elhunyt Philip Seymour Hoffman főszereplésével. A regényeiből készült filmek közül néhányban - egy-egy pillanatra - ő is feltűnik. 
John le Carré több mint négy évtizedig Cornwallban élt, születési helyétől nem messze, itt érte a halál is. Amikor megkérdezték szerinte melyek a legjobb regényei, le Carré azt válaszolta: A kém, aki bejött a hidegről, Árulás, A panamai szabó, Az elszánt diplomata.